Oamenii de știință vor să producă combustibil eco-friendly cu ajutorul unui soare artifcial

În Germania, câțiva oameni de știință speră să poată producă combustibil cu zero emisii de carbon cu ajutorul unei surse artificiale de lumină, informează The Guardian.  Experimentul se numește Synlight și cercetătorii l-au numit „cel mai mare soare artificial al planetei”.

soare artificial
foto: DLRO

Synlight este compus din 149 de spoturi luminoase de mari dimensiuni. Intensitatea luminii pe care o generează Synlight este de circa 10.000 de ori mai mare decât intensitatea radiației solare de pe Pământ.

Cercetătorii spun că scopul experimentului este de a găsi o metodă prin care să fie produs hidrogenul, din care să se realizeze mai apoi combustibil.

„Dacă vrem să pilotăm avioane și mașini cu emisii zero de CO2, avem nevoie de miliarde de tone de hidrogen. Schimbările climatice se agravează, așa că noi trebuie să ne grăbim cu inovarea”, a declarat Bernard Hoffschmidt, unul dintre oamenii de știință care se ocupă de experiment.

Când toate spoturile sunt fixate pentru a concentra lumina într-un singur loc, aparatul poate genera temperaturi de aproximativ 3.500 de grade Celsius. Adică, o temperatură de până la două ori mai mare decât temperatura unui furnal folosit la producerea oțelului. Energia astfel produsă va fi folosită pentru a extrage hidrogenul din vapori de apă.

„Dacă ai intrat în cameră în momentul în care a fost pornit (n.r. Synlight), ai arde instantaneu”, a spus Bernard Hoffschmidt, cercetător în cadrul Centrului Aerospațial german.

Pentru a funcționa, soarele artificial folosește o cantitate mare de energie. Oamenii de știință spun că patru ore de funcționare consumă la fel de multă energie electrică cât consumă o familie cu patru persoane într-un an.

Synlight se află în Centrul Aerospațial German din Jülich (în vestul Germaniei), într-o cameră specială, care oprește radiațiile puternice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri