La inceputul lunii septembrie, peste 20 de copii, dornici de a proteja mediul si de a-i invata si pe altii sa faca la fel, au participat la o tabara de instruire pentru a deveni politisti "verzi". In tabara desfasurata in Delta Dunarii, pe malul bratului Sfantu Gheorghe, micutii politisti, alesi "pe spranceana" dintre olimpicii a 22 de scoli din localitati dunarene, au adus si o portie sanatoasa din educatia careia turistii autohtoni uita sa-i mai pastreze un loc in bagaje.
Dragos Bucurenci, initiatorul programului, a explicat: ""Politia Verde" e un concept modern de educare a adultilor. Ne gandim noi ca daca un copil atrage atentia unui adult ca nu sade frumos sa ai gunoi in jurul cearsafului pe plaja, e posibil ca adultul sa nu ia copilul la bataie cum ar face, probabil, cu un alt adult si poate sa mediteze la acest lucru, iar eu sper ca acesti copii au pus destui turisti pe ganduri".
Loredana Groza, investita cu gradul de comisar al "Politiei Verz", s-a declarat increzatoare in succesul unei astfel de initiative: "Cred foarte mult in spiritul de echipa pentru ca intotdeauna, intr-un astfel de mediu, un concept de genul ecologiei infloreste si se dezvolta mult mai frumos".
La programul taberei au contribuit si membrii trupei Hi-Q, care au coordonat fiecare cate o echipa de "politisti" in realizarea unei expozitii de creatie cu mesaj ecologic. Partenera in cadrul proiectului, Garda Nationala de Mediu a pus la dispozitia "politistilor verzi" o linie telefonica speciala, unde micii agenti pot sa raporteze orice infractiune contra mediului pe care o sesizeaza. Organizatorii spera ca anul viitor proiectului sa se extinda la nivelul tuturor localitatilor danubiene din Romania, iar in cativa ani "detasamentul" sa aiba membri din toate tarile strabatute de fluviul european.
Tabara micilor "politisti verzi" este prima etapa a programului "Impreuna pentru o Dunare curata!", demarat de Asociatia "Salvati Delta – Academia Ca tavencu" si sustinut de Henkel Romania.