SLOW FOOD – TERRA MADRE: OMG – un faliment al economiei canaliilor

Din punct de vedere stiintific, OMG-urile sunt un faliment absolut, declara, la lucrarile Terra Madre de la Torino, Marcello Buiatti, profesor docent in genetica la Universitatea din Florenta. „Sunt tehnologii aflate in uz din 1987 si puse pe piata din 1996, dar in tot acest timp nu s-a ajuns la rezultate semnificative. Singurele culturi OMG utilizate pana in ziua de azi sunt soia, porumbul, bumbacul si rapita, rezistente la cateva insecte sau erbicide. Acest fapt este insa mult prea mic pentru a putea zice ca solutia OMG e un succes, ca poate potoli foamea pe intreg globul”, spune profesorul, transmite corespondentul Green Report, Raul Cazan, la Torino.

Motivele pentru care cresc culturile OMG sunt inconsistente. „Organismele modificate genetic sunt simbolul economiei canaliilor in care traim: fac sa creasca fluxul de bani, cresc cotatiile la bursa si au efecte pozitive si imediate asupra produsului intern brut. Toate acestea se intampla doar in folosul guvernelor iresponsabile, dar in contra consumatorilor din intreaga lume carora aceste agrotehnologii nu le aduc nici cel mai mic beneficiu”, incheie Buiatti.

Raúl Hernández Garciadiego – presedintele organizatiilor Alternativas y procesos de partecipación social e Central de servicios para el desarrollo de Tehucán, din Mexic a prezentat situatia tarii sale, pioniera a cultivarii mondiale de porumb insa azi „asediata” de multinationalele care impun culturi MG. „Drama este ca toate culturile noastre sunt ireparabil contaminate si nu vom primi niciodata despagubiri”. Solutia mexicanului este ca taranii producatori sa isi conserve metodele traditionale de cultivare si, mai ales, semintele.

Samuel Karanja Muhunyu, agronom kenyan si coordonator al retelei agricole Necofa, considera ca OMG-urile reprezinta pentru Africa una dintre cele mai mari amenintari. „Oamenii de stiinta africani sunt in mainile multinationalelor si nu ofera nicio solutie impotriva foametei. E motivul pentru care cream retele de cultivatori care sa prezerve biodivaersitatea din tara noastra”.

Vicepresedintele Retelei Reguniunilor Europene Fara OMG saluta largirea propriei sale organizatii las Salone del Gusto. „Chiar azi ne-am asociat cu inca doua regiuni din Croatia si din Belgia; deja avem 46 de regiuni europene afiliate: e un succes”.

Europarlamentarul verde, Marie Helene Aubert spune ca la Bruxelles si Strasbourg se lucreaza mult asupra unor politici privind OMG si se discuta din ce in ce mai mult. „Doresc sa intrevad posibilitatea ca un stat membru al UE sa se declare din punct de vedere politic GMO-free, insa, cu toata sinceritatea, aceasta oportunitate inca nu exista in ziua de azi”, a concluzionat Aubert.

spot_img

Ultimele știri