Zeci de situri UNESCO din zona mediteraneană ar putea fi distruse de schimbările climatice

Zeci de locuri din Patrimoniul Internațional UNESCO aflate în regiunea mediteraneană ar putea fi distruse de inundații sau de eroziunea coastelor ca urmare a schimbărilor climatice, conform unui nou studiu.

În cadrul analizei, cercetătorii au studiat 49 de situri din Patrimoniul Internațional UNESCO, evaluând riscul de inundații și de eroziune costieră. 37 dintre ele sunt deja amenințate de inundațiile care vor avea loc în următorii 100 de ani, iar 42 dintre ele ar putea fi distruse de eroziunea coastelor.

Cercetătorii au folosit cele patru scenarii de emisii RCP. În cel mai rău caz, numărul siturilor afectate de inundații și eroziunea coastelor va ajunge la 49, respectiv 46. Per total, riscul de inundații în regiunea mediteraneană ar putea crește cu 50% până în 2100, iar riscul de eroziune ar putea ajunge la 13%.

Majoritatea siturilor UNESCO vulnerabile în fața inundațiilor se află lângă nordul Mării Adriatice. Printre cele mai afectate locuri se numără Veneția și laguna sa, orașul Ferrara și delta Po și orașul roman antic Aquileia din Italia. Orașul Veneția este extrem de predispus la creșterea nivelului mării deoarece este construit peste mare și greutatea clădirilor sale pune presiune pe pământ, făcându-l să se scufunde.

Alte situri UNESCO care ar putea fi distruse de inundații au fost identificate în Croația, Muntenegru, Albania, Turcia, Grecia, Gibraltar, precum și în țări africane ca Tunisia, Algeria și Libia.

Eroziunea coastelor pune în pericol străvechiul oraș fenician Tir, aflat pe teritoriul Libanului, precum și ruinele romane de pe insula grecească Samos.

Publicația Carbon Brief a realizat o hartă care arată nivelul de risc de inundații sau eroziune a siturilor UNESCO din regiunea mediteraneană, folosind rezultatele studiului. Utilizatorii pot vedea cât de vulnerabile vor fi cele 49 de situri în funcție de cele 4 scenarii climatice, până în 2100.

spot_img

Ultimele știri