Sistemele SCADA pot reduce consumul de energie cu 50%

Resursele sunt generatoare de costuri, iar daca nu sunt administrate corespunzător rezultatele pot fi dezastroase. Fie că este vorba de resurse umane, resurse energetice, echipamente tehnologice sau utilități, nimeni nu își permite să accepte risipa. Sistemele automatizate de tip SCADA (monitorizare, control și achiziții de date) și-au dovedit eficiența în exploatare, alocarea corespunzătoare a resurselor și consumul redus de energie indiferent de domeniul economic în care au fost implementate. Cu toate acestea, automatizarea în România a rămas în continuare la un nivel extrem de scăzut.  

„În opinia mea, aceste sisteme de automatizare sunt necesare oriunde există un proces tehnologic, deoarece reprezintă singura soluție care îți oferă posibilitatea unei exploatări eficiente la costuri rezonabile. Aceasta este și tendința pe plan internațional”, a declarat, pentru Green Report, Valentin Andronache, director general Syscom Water Techology. Acesta a explicat că sunt anumite proiecte care, doar prin eficiența energetică obținută în urma acestui tip de investiție, au o amortizare a costurilor de ordinul lunilor.

„În domeniul infrastructuri de apă și canalizare pentru zonele rezidențiale, în domeniul edilitar, precum și pentru sistemele de pompare a apei pentru irigații ne-am confruntat cu angrenaje foarte vechi și care aveau un consum energetic uriaș. Noi am conceput partea de automatizare a acestor angrenaje, care realizează un control automat al procesului astfel încât pompele pornesc exact atunci când trebuie și, în felul acesta, se optimizează procesul tehnologic și se obține un consum energetic cât mai mic. Se reglează atât turația pompei, cât și debitul apei. Am obținut o eficiență energetică de 40 – 50%”, a spus Andronache.

În privința infrastructuri de apă și canalizare beneficiile implementării unor sisteme SCADA nu se limitează doar la consumul redus de energie electrică. La nivel național, pierderile de apă sunt de peste 40%, iar prin realizarea unor sisteme automatizate acestea pot fi depistate și controlate mult mai bine. De asemenea, procesul de epurare al apelor uzate ar fi mult mai eficient. „Am întâlnit sisteme de clorinare pentru tratarea apei unde clorul era pus din ochi, ca să spun așa. Se lua o anumită cantitate pentru analiză, iar până se întorcea rezultatul de la laborator, robinetul cu clor curgea în continuare. Ori acest lucru reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care o consumă”, a mai spus reprezentantul Syscom. Prin automatizarea stațiilor de epurare parametri apei sunt măsurați, în timp real, atât la deversare, cât și la intrarea în stația de epurare.

Sistemele SCADA sunt extrem de utile și în cazul gestionării fenomenelor extreme. Cu ajutorul unui sistem de automatizare implementat se realizează culegerea parametrilor, arhivarea lor pentru periode lungi de timp, iar cu ajutorul acestora poate fi făcută o estimare astfel încât autoritățile pot fi pregătite în gestionarea și prevenirea unor astfel de situații. „În cazul inundațiilor exista un surplus de apă, iar rețeaua de canalizare trebuie să fie pregătită să preia acest surplus. Apa trebuie pompată către stațiile de epurare, pentru că apa pluvială trebuie să treacă printr-un anumit proces de filtrare pentru a putea fi returnată în natură”, a explicat Andronache.

De asemenea, în cazul secetei toate sistemele de stocare pentru asigurarea rezervelor de apă trebuie să fie conectate permanent cu stațiile de pompare și infrastructura de apă pentru consum sau irigații. „Din informațiile noastre abia 1% din suprafața totală arabilă este irigată. Un procent foarte mic. Presupun că vor fi alocate programe de finanțare și în acest sector deoarece este regretabil  ca într-o țară cu 23 de milionae de hectare să nu putem face agricultură. În condițiile crizei agricultura ar fi fost salvarea noastră”, a adăugat Valentin Andronache.

Acesta a precizat că în România, datorită Programului Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013, cu prelungire 2015, au fost făcute investiții majore în sectorul modernizării și dezvoltării infrastructuri de apă și canalizare, implicit în partea de automatizare a proceselor, iar pentru perioada 2020 Anghelache estimează o eficientizare a absorbției acestor fonduri.

„POS Mediu a fost benefic atât pentru firme, care au învățat cum să lucreze și cum să asigure managementul unui proiect, dar și pentru beneficiari, care au învățat să ceară o calitate ridicată a lucrărilor și să își asume responsabilități. Am întâlnit cazuri în care investiții erau oprite din cauză că beneficiarul nu știa ce să ceară și se temea să semneze. Următoarele programe ar trebui să fie mult mai ușor de accesat”, a mai spus Andronache.

Citește și:

Soluțiile de eficiență energetică cresc valoarea de piață a clădirilor de birouri cu 11%

Cât de departe este Bucureștiul de a deveni un oraș inteligent și eficient

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri