Sistem de gestionare a deseurilor de peste 40 de milioane euro in Mures

Consiliul Judetean Mures a aprobat, la ultima sedinta, masterplanul care urmareste gestionarea deseurilor din judet pana in anul 2038, in valoare de peste 40 de milioane de euro si care trebuie realizat in urmatorii cinci ani, anunta Agerpres.

Masterplanul denumit ‘Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor in judetul Mures’ stabileste prioritatile investitiilor necesare pentru realizarea unui sistem de management integrat al deseurilor solide menajere din mediul urban si rural, prin prevenire, colectare selectiva, valorificare si reciclare, tratare si eliminare a deseurilor in conditii de maxima siguranta pe un depozit ecologic zonal, in perspectiva inchiderii actualelor depozite de deseuri, in conformitate cu directivele europene.

Finantarea de 40.857.000 de euro va fi asigurata prin Programul Operational Sectorial (POS), iar investitiile pe acest an vizeaza colectarea separata si transportul deseurilor reciclabile si biodegradabile cu ajutorul containerelor si pubelelor, realizarea a doua statii de sortare, la Targu Mures si Sighisoara si realizarea unei instalatii de compostare a deseurilor la Targu Mures si a unor unitati de compostare individuala, cu o valoare totala de peste 9 milioane de euro. Pentru campanii de informare si constientizare a publicului a fost prevazuta suma de peste 500.000 de euro, in 2009. In anul 2010 sunt preconizate investitii de peste 11,5 milioane euro pentru o statie de transfer la Targu Mures, realizarea unui depozit conform, de asemenea la Targu Mures si transportul deseurilor de la statia de transfer la depozit.

Potrivit Masterplanului, in 2011 o noua statie de transfer in valoare de 462.000 de euro va fi construita la Sighisoara, in anul 2012 trebuie realizata o instalatie de tratare microbiologica a deseurilor, in valoare de peste 7,3 milioane de euro, iar in 2013 este prevazuta suma de 3,85 milioane de euro pentru inchiderea depozitelor neconforme de la Sovata, Cristesti, Ludus, Iernut, Reghin si alte depozite din mediul rural. Pentru asistenta tehnica, pe toata durata proiectului si pentru cheltuielile neprevazute este alocata suma de sapte milioane de euro.

Acest masterplan a fost elaborat dupa ce judetul Mures a fost inclus, alaturi de alte patru judete (Arad, Sibiu, Dolj, Neamt), pe lista de prioritati a POS Mediu pentru a beneficia de suport tehnic de specialitate din partea unui consortiu international, pentru realizarea unui proiect de gestiune integrata a deseurilor la nivel judetean. Pe langa Masterplanul privind realizarea unui Sistem Integrat de Gestiune al Deseurilor in judetul Mures pentru perioada 2008-2038 urmeaza sa fie intocmit si studiul de fezabilitate, analiza economico-financiara, analiza institutionala, studiul de impact asupra mediului, aplicatia de finantare si documentatia de licitatie pentru contractele de servicii, lucrari si achizitii aferente proiectului. Proiectul ‘Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor in judetul Mures’ ar putea fi depus in luna august la Bruxelles, pentru finantare, potrivit afirmatiilor presedintelui CJ Mures, Edita Emoke Lokodi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri