VIDEO Simona Vaida, Recolamp: „Gestionarea DEEE-urilor a ajuns un fel de Cenușăreasă”

Gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) nu este tratată de către autorități în mod egal cu gestionarea deșeurilor de ambalaje, existând carențe legislative care îngreunează procesul de raportare și atingerea țintelor de colectare, a declarat Simona Vaida, Public Affairs Manager Recolamp, în cadrul conferinței „Circular Waste – Colectarea DEEE-urilor în 2021, între dificil și sustenabil”.

„Noi depindem de un sistem de colectare selectivă a DEEE-urilor în România. Ne-am fi dorit foarte mult ca ministerul să vină cu o hartă, pe site-ul instituției, cu punctele de colectare de deșeuri înființate de către primării (…) În ultimii ani s-a pus foarte mare accent pe gestionarea ambalajelor, iar gestionarea DEEE-urilor a ajuns un fel de Cenușăreasă. Noi nu suntem susținuți și venim în urma sistemului de gestiune a deșeurilor. S-a investit mult, s-au făcut tot felul de modificări ale legislației. Vă pot număra pe degete câte modificări de legislație pe DEEE s-au făcut în ultimii ani”, a spus Simona Vaida.

Ținta de 65% este un SF

Referindu-se la faptul că începând cu anul 2021, ținta de colectare pentru DEEE se majorează de la 45%  la 65%, reprezentanta Recolamp a precizat că potrivit unui studiu efectuat de organizatie, și care a fost pus la dispoziția Ministerului Mediului, această țintă nu poate fi atinsă de asociație, cel puțin pentru următorii trei ani.

Ținta de 65% este extrem de ambițioasă. Noi anul trecut am colectat aproximativ 47% din ce s-a pus pe piață în ultimii trei ani, dar eforturile au fost extrem de mari. Având în vedere că cifrele cresc foarte mult datorită dezvoltării economice din ultimii ani, deci s-au pus pe piață extrem de multe echipamente, ne gândeam cu groză că, dacă ar fi să facem anul acesta ținta de 45%, este extrem de greu, iar pentru 65% vorbim deja de un film SF”, a spus Simona Vaida.

Citește și:

Environ: Cu foarte mari dificultăţi am îndeplinit anul trecut ţinta de colectare de 45%. Acest an va fi şi mai dificil

spot_img

Ultimele știri