Constantinescu, BRAI-CATA: „Dacă sistemul SIATD nu este funcțional, noi suntem penalizați”

Sistemul SIATD este binevenit în domeniul managementului deșeurilor, însă nefuncționarea acestuia ar putea aduce penalizări pentru operatorii de salubritate care nu reușesc să-și atingă țintele asumate, a spus Bogdan Constantinescu, de la BRAI-CATA, la conferința Green Report „SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje”.

Bogdan Constantinescu, directorul general al BRAI-CATA, firmă ce activează în domeniul managementului integrat al deșeurilor, a atras atenția asupra unor probleme pe care le-ar putea întâmpina aplicația Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD). Utilizarea acesteia va deveni obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2021, de către organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deșeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP.

„Din punctul nostru de vedere, al salubrității, suntem pregătiți să funcționăm pe această platformă, cu mici amendamente, de ordin tehnic, având în vedere că noi nu avem încă finalizate contracte cu ADI-urile (Asociațiile de dezvoltare intercomunitară) și OIREP-urile în anumite zone. Aici vedem o problemă, cum vor fi decontate aceste cantități de către oirep-uri”, a spus acesta în cadrul conferinței „SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje”.

Constantinescu a ridicat un semn de întrebare privind decontarea unor cantități de deșeuri, pentru a fi cuantificate în atingerea țintelor, în situațiile în care un județ nu are niciun contract pentru colectarea separată a deșeurilor. Acesta a dat exemplul județului Hunedoara care nu are încheiat niciun contract cu niciun OIREP, nici din partea ADI, nici a primăriilor, ca unități administrativ-teritoriale de bază (UAT-uri).

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Mircea Fechet a anunțat, în aceeași conferință, că rapoartele preliminarii pe anul 2019 de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) arată că sute de mii de tone de ambalaje ar fi fost reciclate fictiv, ceea ce a adus potenţiale prejudicii la bugetul de stat de sute milioane de lei. Tocmai pentru a rezolva această problemă, pentru a putea monitoriza şi verifica tranzacțiile cu deșeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, AFM a lansat sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) pe 15 septembrie.

Înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicaţie a două fotografii cu încărcătura de deşeuri şi patru fotografii cu mijlocul de transport, iar directorul general al BRAI-CATA a întrebat dacă operatorii de salubritate care colectează deșeurile pe două fracții trebuie să facă fotografiile la colectarea fiecărei pubele sau în momentul în care mașina operatorului colector ajunge în stația de sortare, o descarcă și acolo se face recepția, împreună cu operatorul stației de sortare și acela transmite mai departe.

„Sunt niște lucruri foarte concrete pentru care noi propunem AFM-ului să facem o întâlnire strict pe partea de salubritate și cu ADI, care sunt funcționale în prezent și cele care se estimează că vor intra în funcțiune începând cu anul 2021, astfel încât să nu existe blocaje”, a mai spus Constantinescu.

Acesta a mai arătat că  SIADT decontează costurile prevăzute în legea 249 privind modalitatea de gestiune a deșeurilor numai după confirmarea în platformă a cantității de deșeuri recepționate.

„Noi, în cadrul contractelor fie cu ADI, fie cu alte municipalități care au încheiat contracte cu OIREP-urile, avem niște indicatori de performanță. Ori dacă acest sistem nu este funcțional, practic aceste cantități nu pot fi recunoscute. […] Din nefericire, dacă alți actori stau sau nu în bonificație, noi nu stăm în bonificație neapărat, cât stăm în penalități. Pe fiecare zone unde noi avem indicatori de performanță suntem penalizați pentru nerealizarea acestora”, a mai spus Constantinescu în conferința Green Report.

Citește și: 

Secretar de stat: Rapoartele preliminarii ale AFM pentru 2019, îngrijorătoare. Sute de mii de tone de ambalaje fictive și prejudicii de sute milioane lei

Vlad Birău, Director Achiziții, Reciclad’OR: „Este necesară organizarea unor grupuri de lucru la care să participe toți cei vizați prin aplicația SIATD”

spot_img

Ultimele știri