Shell testeaza pomparea CO2-ului sub pamant

Proiectele industriale prin care se incearca depozitarea emisiilor de dioxid de carbon la adancimi mari ar putea reduce cantitatea de CO2 din atmosfera cu pana la 40%, anunta reprezentantii companiei petroliere Shell, care efectueaza teste in acest sens, informeaza Reuters.

Capturarea si depozitarea carbonului (CCS), iar apoi pomparea lui la adancimi mari, sunt procedee costisitoare, dar care ar putea aduce miliarde de dolari companiei care reuseste sa le perfectioneze. In prezent, intreprinderi din Texas si pana la cele din Algeria incearca sa pompeze dioxidul de carbon in petrol si in rezervele de gaze, pentru a le creste productivitatea. Cu toate acestea, reprezentantii Shell se arata increzatori ca gigantul petrolier va deveni lider in acest domeniu.

Compania testeaza deja sapte proiecte de acest gen si planuieste sa finanteze si alte initiative similare prin intermediul certificatelor de carbon. Costurile capturarii dioxidului de carbon s-ar ridica la 2 miliarde de dolari pentru fiecare milion de tone, in conditiile in care SUA emite 7 miliarde de tone de CO2 pe an.

Planurile celor de la Shell includ pomparea CO2-ului dintr-o rafinarie de langa Rotterdam in rezervele goale de gaze, aflate la adancimi considerabile. Criticii acestor proiecte afirma ca nu exista nici o garantie ca dioxidul de carbon va ramane sub pamant.

Foto: www.daylife.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri