Shell va fi dată în judecată pentru contribuția la schimbările climatice dacă nu se conformează Acordului de la Paris

Friends of the Earth Olanda vor da în judecată compania petrolieră anglo-olandeză Royal Dutch Shell dacă nu va face eforturi de a se conforma Acordului de la Paris. Organizația cere companiei petroliere să revizuiască planurile de a investi doar 5% în energie regenerabilă și 95% în combustibili fosili.

shell-proces-schimbari-climatice

Organizația ecologică a atras atenția că strategia de afaceri a companiei petroliere va accentua impactul schimbărilor climatice, în special asupra zonelor cele mai sărace din lume și a regiunilor predispuse la inundații. Shell au la dispoziție opt săptămâni să își revizuiască planurile de afaceri.

Echipa juridică a grupului este condusă de Roger Cox, câștigătorul unui proces istoric în 2015 care cerea guvernului olandez să stabilească obiective mai ambițioase privind emisiile. Cox a declarat pentru The Guardian că scopul procesului nu este de a cere daune, ci de a determina luarea unor măsuri preventive.

„Acesta este primul proces din lume de care știm care vizează acțiuni preventive pentru schimbări climatice de la o companie. Nu cerem daune. Vrem ca Shell să se îndepărteze de cursul actual și să intre în conformitate cu Acordul de la Paris.”

Conform Friends of the Earth, compania ar trebui să fie trasă la răspundere pentru aproximativ 2% din emisiile de dioxid de carbon și metan cu care a contribuit între 1854 și 2010. Shell este unul dintre cei mai mari zece emițători de carbon ai lumii.

Craig Bennett, director executiv al Friends of Earth UK, a comparat atitudinea Shell cu cea a companiilor de tutun, care au refuzat să își asume responsabilitatea pentru daunele cauzate.

Green Report Shop Transport ECO

În raportul anual de anul trecut, Shell și-a declarat suportul pentru Acodrul de la Paris, dar activiștii sunt deranjați de ritmul lent al schimbărilor și de investițiile reduse în energie regenerabilă și în tehnologii de captare a dioxidului de carbon.

La începutul acestei luni au fost dezvăluite documente interne ale companiei care arătau că Shell știa despre efectele schimbărilor climatice încă din anii ’80. Conform documentelor publicate de ziarul olandez De Correspondent, cercetătorii de la Shell au atras atenția că schimbările climatice ar putea avea implicații majore pentru industria combustibililor fosili și au prezis că organizațiile ecologice i-ar putea da în judecată ca urmare a daunelor cauzate de fenomene meteo extreme.

„Luând în considerare intervalele lungi de timp, ar fi tentant pentru societate să aștepte până atunci înainte să facă ceva. Potențialele implicații pentru lume sunt, totuși, atât de mari încât opțiunile de politică ar trebui să fie luate în considerare mult mai devreme. Și industria energetică trebuie să aibă în vedere cum își va juca rolul”, scria într-un raport din 1988.

În cadrul aceluiași raport era prezentat un scenariu în care coasta de est din SUA va fi lovită de furtuni violente în 2010.

„După furtuni, o coaliție de ONG-uri de mediu vor intenta o acțiune colectivă împotriva guvernului SUA și a companiilor de combustibili fosili, pe motivul neglijării informațiilor pe care oamenii de știință le repetă de ani: că trebuie făcut ceva.”

În prezent, există mai mult de 1,000 de procese în întreaga lume intentate împotriva companiilor de combustibili fosili. În ianuarie, New York a anunțat că va da în judecată cinci companii petroliere pentru contribuția lor la schimbările climatice.

spot_img

Ultimele știri