Sfaturi americane pentru ecologia romaneasca

Kathleen Rogers, presedintele Earth Day Network, crede ca in Romania se pot rezolva multe probleme de mediu prin educatie ecologica. De
asemenea, mesajul expertului pentru toata comunitatea interesata de mediu din Romania este ca prin colaborarea intre ONG-uri, companii si guvern se pot realiza proiecte mai mari decat un nou parc sau plantarea catorva copaci.

Interviu de Oana Neneciu

Cum pot coopera organizatiile nonguvernamentale, guvernele si companiile pentru realizarea unor proiecte importante de mediu, care sa nu presupuna numai plantarea a 10 copaci, sa spunem?

Noi incercam sa combinam in actiunile noastre voluntariatul, sectorul de business si politicul. Incercam sa schimbam sursele de iluminat cu unele eficiente, sa punem panouri solare pe acoperisuri, sa facem gradini si facem aceste lucruri impreuna, in general in scoli. Exista, de asemenea, proiecte imense in Statele Unite. De exemplu, in nord-vestul SUA se afla o companie uriasa, Pacific Gas Electric, care furnizeaza electricitatea pentru statul Washington, Oregon si nordul Californiei – o piata foarte mare. Compania a observat ca facturile cresc si oamenii nu pot, in multe cazuri, sa plateasca. Asa ca a creat un plan sa renoveze un milion de case. Compania plateste, iar noi mergem cu voluntari sa izolam casele. Prima etapa este realizarea unui audit energetic al cladirilor care vor fi reparate, apoi oamenii sunt informati cu privire la risipa de energie si cat ar putea economisi. Practic, PG&E izoleaza casele, asta inseamna aproximativ 3.000 de dolari pe fiecare casa. Voluntarii si arhitectii izoleaza casele, consumul de energie scade, si oamenii isi pot plati facturile. Vor izola astfel un milion de case pana in 2011 si compania are de gand, pe termen lung, sa izoleze toate casele pentru familiile cu venituri reduse.

Se implica o organizatie de talia Earth Day in procesul legislativ? Ati fost vreodata consultata in elaborarea unei legi?

Da. Am fost invitata cu alti trei reprezentanti ai unor ONG-uri si trei reprezentanti ai companiilor Philips, General Electric si Solvenia sa luam parte la discutii cu doi reprezentanti ai congresului. Am stat impreuna trei zile si am scris legislatia pentru interzicerea becurilor cu incandescenta. In cativa ani, legea respectiva prevede disparitia totala a acestor becuri. Aceasta cred eu ca este cea mai buna cale de a realiza ceva, conlucrarea intre cele trei parti ale societatii.

Care este, in opinia dumneavoastra, cea mai eficienta cale de „a obliga“ guvernul unui stat sa respecte legislatia de mediu?

In SUA este foarte comun ca ONG‑urile sa dea in judecata guvernul pentru nerespectarea legilor de mediu. Munca mea asta presupune. Acest lucru este foarte important. De exemplu, sa zicem ca se incalca legea privind deversarile e poluanti in apa, iar guvernul are alte treburi, sa spunem mai importante… In acest caz este necesara actionarea in instanta a guvernului pentru a-l forta sa implementeze legea. Facem asta tot timpul. Pe vremea in care eram avocat aveam cate 50 de astfel de cazuri odata. Aceasta este o solutie foarte eficienta.

Pentru ca ati mentionat programul educational, care este metoda recomandata de Earth Day pentru o educatie de mediu? Romania nu sta prea bine la acest capitol…

Noi incepem din scoala primara. In reteaua organizatiei exista in prezent 100.000 de profesori si aproximativ 105.000 de scoli. Lucram cu profesorii si suntem foarte cunoscuti pentru asta. Utilizam Ziua Pamantului, in fiecare an in aprilie, pentru a incepe cursurile de educatie ecologica. Incercam sa combinam aceste cursuri cu voluntariatul. Oricare tara isi doreste ca oamenii sa fie activi pe probleme de mediu, si asta pentru ca guvernele au nevoie de ei. Pentru noi, aceste procese nu inseamna numai ecologizari ale unor zone, ci activism, o forma de a trage un semnal de alarma pentru guverne si o forma de a le arata acestora ce este de facut, pentru ca, in final, acesta este rolul populatiei. Ii invatam pe copii democratie si ecologie si este foarte eficienta metoda pentru ca le place sa le spuna adultilor ce trebuie sa faca. Copiii sunt extraordinari, nu sunt pesimisti si iubesc natura.

Concret, se rezolva ceva cu o educatie ecologica?

Le-am dat copiilor din Los Angeles, dintr-o zona foarte saraca, aparate de testare a calitatii aerului din interior. Le-am dat aceste aparate copiilor din trei scoli si i-am invatat despre calitatea aerului, pentru ca de multe ori aerul din interior este mult mai poluat decat cel din afara din cauza sistemelor de ventilatie proaste. Copiii au testat calitatea aerului din scolile lor si au pastat secret rezultatele, dupa care ne-am dus impreuna cu ei la consiliul scolilor, unde copiii au venit cu grafice facute de ei. Copiii au luat cuvantul in timpul consiliului si le-au explicat celor prezenti cum conducerile scolilor violeaza toate legile legate de caliatea aerului. Dupa intalnire, conducerea scolii a fost obligata sa schimbe toate sistemele de ventilatie si incalzire. Daca ati utiliza Ziua Pamantului pentru ca impreuna cu profesorii sa-i invatati pe copii care sunt legile de mediu de baza din Romania si de ce guvernul trebuie sa le respecte si de ce cateodata nu le respecta, ati gasi solutia cea mai buna pentru educatia ecologica
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri