Statele Unite ale Americii ar putea trece printr-un sezon de uragane și mai devastator ca cel din 2017, prognoză confirmată de noi studii care dezvăluie că furtunile atlantice cresc semnificativ în intensitate pe măsură ce oceanele se încălzesc.
În 2017 a avut loc unul dintre cele mai extreme și mai devastatoare sezoane de uragane înregistrate până acum. Uraganele Harvey, Irma și Maria au adus vânturi de până la 300 km/h și au cauzat împreună sute de morți și daune în valoare de 265 miliarde de dolari, fiind printre cele mai distructive cinci uragane înregistrate vreodată.
Conform prognozei pentru 2018, furtunile din Atlantic vor fi cel puțin la fel de puternice ca cele de anul trecut, din cauza încălzirii oceanelor.
Temperaturile ridicate ale suprafeței mării creează mai mulți vapori de apă, care se ridică în atmosferă și se transformă în ploaie în timpul unei furtuni tropicale, alimentând uraganele și sporindu-le intensitatea.
Un nou studiu confirmă legătura între uraganele puternice și încălzirea oceanelor. Cercetătorii de la Pacific Northwest National Laboratory din SUA au descoperit că uraganele mari cresc în viteză, în medie, cu 46 km/h față de acum 30 de ani, într-un interval de timp de 24 ore. O mare parte din schimbări sunt cauzate de variații într-un ciclu natural climatic numit Oscilația Atlantică Multidecenală.
Un alt studiu de la Centrul Național American de Cercetări Atmosferice (NCAR) sugerează că această variație naturală, împreună cu temperaturile în creștere ale oceanelor și atmosferei, vor produce uragane mai puternice în viitor și confirmă legătura între încălzirea apei și intensitatea uraganelor din 2017.
Uraganul Harvey, care a devastat sudul Texasului în august anul trecut, a fost cel mai umed ciclon tropical înregistrat vreodată în SUA, fiind alimentat de cele mai ridicate temperaturi oceanice înregistrate în Golful Mexicului până în prezent. Valul de căldură oceanic a adus temperaturi ale apei de 30 grade Celsius și a durat mai multe zile înainte de începerea furtunii.
„Implicația este că oceanele mai calde au sporit riscul unei intensități și durate mai mari a uraganelor. Pe măsură ce schimbările climatice continuă să încălzească oceanele, ne putem aștepta la mai multe furtuni supraîncărcate ca Harvey. Harvey nu ar fi putut să producă atâta ploaie fără schimbările climatice induse de om.”, a explicat Kevin Trenberth, cercetător la NCAR și autor principal al studiului.
Cercetătorii de la NOAA au atras atenția că întreaga Coastă a Golfului este amenințată de furtuni și că mai multe uragane vor putea lovi într-un singur sezon. Multe comunități, în special Puerto Rico și Texas, încă își revin după uraganele din 2017.