Sesizează Garda de Mediu dacă nu ai unde să duci deșeurile reciclabile

De la 1 iulie, colectarea deșeurilor pe patru fracții a devenit obligatorie. Platforma Declic a lansat un mini-site cu regulile pentru separarea corectă a deșeurilor, dar a și lansat invitația tuturor românilor de a sesiza Garda de Mediu atunci când operatorii de salubritate sau primăriile nu pun legea în aplicare.

Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate (deși procentul ar putea fi de 80), spun cei de la Declic.

Potrivit legii 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 iulie a devenit obligatorie sortarea separată a deșeurilor, pe patru fracții: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.

Platforma Declic a afișat pe mini-site-ul reciclare.declic.ro informații detaliate despre colectarea selectivă făcută corect, cu exemple de „așa da”, „așa nu”, inclusiv din categoria de deșeuri speciale, cum ar fi deșeurile vegetale, cele voluminoase (mobilier), din construcții sau deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

„Majoritatea primăriilor au adoptat noile regulamente pe hârtie, dar în realitate firmele de salubritate nu au pus la dispoziția oamenilor mijloacele necesare colectării selective a deșeurilor (pubele sau saci colorați, materiale informative, regulamente). Orașele, comunele și satele țării sunt de-a dreptul calamitate de gunoaie. Albiile râurilor și pârâurilor sunt transformate în gropi de gunoi, marginile localităților au munți de deșeuri de toate felurile, de la PET-uri, până la animale moarte, excremente, uleiuri, îngrășăminte agricole expirate”, au transmis aceștia într-un comunicat.

Amenzile pentru firmele de salubritate și persoanele juridice care nu se adaptează noilor reglementări sunt între 20.000 și 40.000 lei. Cetățenii care nu respectă legea vor fi amendați cu până la 2.000 de lei și vor avea de plătit şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%.

Sesizează Garda de Mediu din județul tău dacă ai observat că, la blocul sau pe strada ta, firmele de salubritate nu au pus la dispoziție cele necesare pentru ca oamenii să poată colecta separat deșeurile”, au mai spus ei.

deșeuri de ambalaje

Platforma Declic mai pune la dispoziția utilizatorilor și un model de sesizare adresată Comisariatului Gărzii de Mediu din fiecare județ.

„Avem legea de partea noastră. Trebuie să ne mobilizăm acum, cât e subiectul cald, să obligăm operatorii de salubritate și primăriile să pună legea în aplicare. Stă în puterea noastră, a comunității Declic, să schimbăm această stare de fapt. Dacă ne mobilizăm cât mai mulți dintre noi să monitorizăm autoritățile și firmele de salubritate și să sesizăm Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective, vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie”, este îndemnul către cei 500.000 de membri activi ai comunității și nu numai.

În 2017, am acoperit și noi, la Green Report, subiectul desfășurării colectării separate în România. Am scris atunci despre problemele pe care le confruntă principalii actori, despre greșelile pe care le facem când colectăm separat, despre cum fac alte țări, ba chiar am și urmărit traseul unor PET-uri de la pubelă până la reciclator. Citește serialul „Gunoiul, sub lupă” aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri