Sesizare a unui deputat către Comisia Europeană privind tăierile ilegale de păduri

Deputatul Marius Bodea a sesizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile din România în această perioadă. Pe de altă parte, ministrul Costel Alexe atrage atenția că circulă sute de știri false privind Pădurea Dobrovăț.

Foto: Marius Bodea

„În ciuda numeroaselor sesizări venite dinspre societatea civică, dar și a unor petiții care au strâns zeci de mii de semnături, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor susține că măsura interzicerii tăierilor în perioada acestei crize nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. Ministerul pare să nu înțeleagă dimensiunea dezastrului, iar argumentele pe care le prezintă contrazic starea de fapt din România. Sub pretextul «regenerării» pădurilor, sunt sacrificați însă, în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoși, care produc oxigen”, a transmis deputatul în scrisoare.

Acesta a adus în discuție defrișări masive ale pădurilor seculare de lângă Iași, precum Dobrovăț și Bârnova-Repedea – parte din rețeaua Natura 200 – și a altor 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă, scoși la licitație pe 9 aprilie.

„La nivel național, situația este dramatică și pare scăpată de sub control: doar în prima săptămână după instituirea stării de urgență pe teritoriul României, la jumătatea lunii martie, au fost efectuate, oficial, aproximativ 80.000 de transporturi de masă lemnoasă, cifră dublă față de numărul de transporturi ce se înregistra într-o săptămână, în mod curent”, a mai scris acesta.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a refuzat actualizarea aplicației Inspectorul Pădurii, precum și monitorizarea, prin sistemul GPS, a fiecărei mașini care transportă masă lemnoasă, dar a și amânat implementarea aplicației SUMAL (Sistem Național de Urmărire a Trasabilității Maselor Lemnoase) cu șase luni.

Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL, a anunțat în timpul dezbaterii cu titlul „Ce se întâmplă cu pădurile în pandemie?”, organizată online de Greenpeace România, că Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase 2.0 va fi operațional în luna iunie.

Deputatul Marius Bodea încheie scrisoare prin solicitarea reprezentanților Comisiei Europene de a interveni în rezolvarea acestei probleme naționale, „pentru a se evita pagube ireversibile ale fondului forestier românesc”.

Alexe: Sute de știri false despre Pădurea Dobrovăţ

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Costel Alexe, avertizează că circulă sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ, fiind vorba despre o campanie de dezinformare de zeci de mii de euro.

Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ. La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite”, a transmis ministrul într-un comunicat.

Conform informațiilor furnizate de Alexe, lucrările silvice din Pădurea Dobrovăţ Bârnova, judeţul Iaşi, se întâmplă şi au loc în baza unui amenajament silvic, are avizul APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.) și ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, n.r.), pentru că este sit Natura 2000.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, a declarat în aceeași dezbatere Greenpeace că numărul transporturilor de lemn înregistrate în SUMAL a scăzut cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit informațiilor reprezentanților al Ministerului Mediului, în martie 2020 au fost efectuate 204.000 de transporturi (142.000 metri cubi), iar în martie 2019 – 230.000 de transporturi (176.000 metri cubi).

Totuși, una dintre concluziile Raportului Tăierilor Ilegale 2018 – realizat de Greenpeace – a fost că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.

Potrivit unei petiții online inițiată de Agent Green, în ultima săptămână din martie au fost efectuate, oficial, 79.965 de transporturi  de lemne, „un nivel record de exploatare a pădurii”.

spot_img

Ultimele știri