Serviciile ecosistemelor carpatice

Inca din 2009 "va trebui sa identificam serviciile de mediu pe care le aduc ariile protejate din Carpati si sa elaboram scheme de plata pentru aceste servicii de ecosistem care sa armonizeze tintele economice cu cele legate de conservarea naturii", a declarat, pentru Green Report, Harald Egerer, presedintele Secretariatului Interim al Conventiei Carpatice din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu la lucrarile Retelelor Carpatice ale Ariilor Protejate (CNPA) desfasurate la Poiana Brasov, transmite corespondentul Green Report la Brasov.

Crearea unei harti si baze de date ale ariilor protejate din Carpati este o alta mare prioritate a Conventiei Carpatice. Harta si baza de date, dublate de o brosura procedurala va fi pusa la dispozitia managerilor tuturor ariilor protejate in scopul de a face comunicarea si aplicarea proiectelor de dezvoltare cat mai facila.

Pe termen lung, pana in 2015, secretariatul Conventiei Carpatice, spune Egerer, dezvolta un plan de dezvoltare institutionala la nivel regional care sa implice tot mai mult CNPA in protectia ariilor montane si in subsecventa dezvoltare a comunitatilor montane.

Implementarea Conventiei Carpatice este tinta finala a CNPA, iar toate organizatiile care au legatura cu protectia naturii in zona montana vor trebui sa intre in reteaua tematica, ecologica si de comunicare pe care Secretariatul Interim a lansat-o, incheie Egerer.

Romania a ratificat Conventia in octombrie 2006. Ea a intrat in vigoare, pentru tara noastra, la data de 6 martie 2007. Dupa ratificarea si de catre Serbia, in martie 2008, Conventia a intrat in vigoare in toate cele sapte state carpatice semnatare (Republica Ceha, Republica Ungara, Republica Polona, Romania, Serbia, Republica Slovaca si Ucraina). Principalul organism decizional al Conventiei este reprezentat de Conferinta Partilor, a carei activitate este sustinuta prin infiintarea unor organe subsidiare si a unui Secretariat permanent
Tarile membre au semnat protocolul privind conservarea si utilizarea durabila a diversitatii biologice si a diversitatii peisajelor.

Conform acestui protocol, cele sapte state vor colabora in vederea controlarii, eradicarii si prevenirii introducerii speciilor straine in ecosistemul din Carpati, prevenirea introducerii de organisme modificate genetic, elaborarea si promovarea unor inventare regionale ale speciilor si habitatelor, elaborarea si promovarea unor programe si proiecte coordonate de cercetarea stiintifica, stabilirea de retele ecologice in Carpati si retele ale calitatii managementului durabile al biodiversitatii, integrarea obiectivelor de conservare si utilizare durabila a diversitatii biologice si alte politici sectoriale.

spot_img

Ultimele știri