Servicii mai bune de salubritate pentru 720.000 de oameni din județul Iași

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se alătură cu o linie de finanțare în valoare de 5,2 milioane de euro inițiativei de modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în județul Iași. Împrumutul BERD va co-finanța programul de investiții al județului în valoare de 55,9 milioane de euro care are ca obiectiv îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor. De asemenea, Fondul European de Dezvoltare Regională sprijină acest program cu un grant în valoare de 37,6 milioane de euro, iar statul român contribuie cu 13,1 milioane de euro.

deseuri

Programul de investiții vizează extinderea depozitului principal de deșeuri în timp ce gropile de gunoi neconforme cu normele de mediu ale UE vor fi desființate. Consiliul județean va achiziționa, de asemenea, echipamente noi de colectare și transport al deșeurilor și va construi stații de sortare și transfer.

În plus, autoritățile regionale au în vedere desfășurarea unei campanii de conștientizare pentru a încuraja oamenii și firmele să separe și să recicleze deșeurile. Campania va promova și compostarea deșeurilor la domiciliu ca cea mai bună modalitate de gestionare a deșeurilor menajere biodegradabile.

“Aceasta este prima noastră investiție în modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor la nivel regional. Împreună cu partenerii noștri, vom aduce soluții de salubritate conforme cu directivele europene pentru 720 000 de oameni și vom crea 150 de locuri de muncă noi”, a spus Matteo Patrone, directorul BERD pentru România.

Conform Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive, România ca stat membru are obligația să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere și, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din deșeurile menajere.

De asemenea, tot până în 2020 trebuie să avem un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și demolări și 60% pentru valorificarea deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională.

Citește și:

Introducerea taxei de depozit la groapa de gunoi crește bugetul Fondului pentru mediu cu peste 228 milioane de lei, începând cu 2016

Green Group: Sistemul “pay as you throw”, singurul care ar putea impulsiona colectarea selectivă

Industria cimentului solicită taxarea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri