Într-o seră verticală din Singapore, finanțată de Panasonic, pot crește peste 80 de tone de verdețuri pe an. Tehnologia agriculturii indoor face posibilă culitvarea plantelor cu un consum mai mic de apă și de pesticide, însă costurile cu energia electrică pot fi mai mari.
În 2014, Panasonic a început să crească verdețuri într-un depozit de 248 de metri pătrați din Singapore și să le vândă către restaurantele și comercianții de pe plan local, potrivit Bussines Insider. În urmă cu trei ani, producția serei era de 3,6 tone. În prezent, producția este de patru ori mai mare, potrivit lui Alfred Tham, asistent manager în cadrul diviziei de agricultură de la Panassonic.
Cum funcționează serele verticale? Condiții controlate pentru plante
În cadrul acestor sere verticale, lumina solară este înlocuită cu LED-uri și verdețurile sunt plantate pe „paturi”, așezate unele peste altele, până la tavan. În acest mod, în spații mici pot fi plantate mai multe plante.
Verdețurile sunt crescute în sol, chiar dacă în cele mai multe sere care folosesc această tehnologie, plantele nu cresc în pământ. În plus, acestea cresc în condiții controlate (nivelul pH-ului, al oxigenului sau al temperaturii). De exemplu, o anumită frecvență controlată luminii LED le poate grăbi procesul de creștere.
Mai puțină apă, dar un consum mai mare de energie electrică
Spre deosebire de serele tradiționale, pentru cele verticale e nevoie de mai puțină apă, mai puține îngrășăminte și nu se folosesc pesticide chimice. Totuși, costurile cu energia electrică pot fi mai ridicate, potrivit lui Bruce Bugbee, profesor la Utah State University, citat de New York Times
Proiectul de agricultură indoor al Panasonic este dezvoltat de divizia Solutions Factory care creează mașini și sisteme industriale.
Cum arată sera verticală:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=p-KJJWXmo6g]