Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară

Un motiv major al risipei alimentare e faptul că nu evaluăm corect starea mâncării. În calitate de consumatori, ne bazăm în mare măsură pe datele de expirare inscripționate pe ambalaje, care sunt stabilite într-un sistem conservator, și de multe ori informează greșit. Mâncarea, de fapt,  se degradează în ritmuri diferite. De aceea, noi tipuri de senzori pentru evaluarea calității alimentare ar fi foarte utili. Dacă putem evalua starea actuală a fiecărui aliment, asta ne-ar permite să luăm decizii în cunoștință de cauză, și să ne gestionăm mai bine frigiderele.

Laboratorul lui Timothy Swager, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), lucrează la o tehnologie promițătoare, informează Fastcoexist.com. El testează un material conductor electric care își modifică rezistența în prezența unor gaze numite amine, care sunt eliberate atunci când mâncarea începe să se strice. Prin citirea acelei rezistențe pe exteriorul unui pachet, poți să îți dai seama cât de comestibilă e mâncarea din interiorul pachetului.

5062096969_398af6cf1e_z

„Poți pune înăuntru niște tag-uri de dimensiunea unei cărți de vizită, cu o antenă, iar apoi să le alimentezi cu energie și să le citești cu ajutorul unui smartphone”, explică Swager. „Sau poți avea senzorul încorporat în ambalaj așa încât să nici nu se observe, și îl poți citi cu un dispozitiv de comunicare near-field (NFC)”, mai spune el.

Dispozitivul s-ar putea afla o distanță de câțiva centimetri, la fel cum sunt sistemele de plată contactless, sau cele de ticketing. Senzorii din interiorul pachetelor conțin nanotuburi, care reacționează la amine. Practic, e vorba de un sistem simplu, format din două puncte de contact cu o bandă conductoare între ele.

Swager a înființat o companie pentru a comercializa tehnologia și estimează că va face primele demonstrații pentru clienții interesați chiar în vara asta. Primele aplicații vor fi, probabil, pentru lucrătorii alimentari care lucrează cu pește și carne. Dar, în scurt timp, și consumatorii ar putea avea propriile lor dispozitive.

S-a mai încercat crearea unor indicii vizuale, în ce privește aspectul mâncării alterate. Dar Swager spune că metoda lui e mai bună, fiindcă nu se bazează pe percepție: produce date solide care pot fi înregistrare și urmărite. De asemenea, are potențialul de a fi foarte ieftină.


Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an

VIDEO O nouă aplicație de smartphone te ajută să eviți risipa alimentară

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri