Proiectul Semințe Libere, după cum sugerează și numele, oferă oamenilor ocazia de a dărui și a primi gratuit semințe, iar cu acest prilej aduce împreună comunitatea pentru a explora modurile în care putem trăi mai sănătos și în armonie cu mediul înconjurător.
Semințe Libere a început în ianuarie 2014, fiind un proiect al asociației România în Tranziție. Fondatoarea sa, Adina Moise, a devenit interesată de grădinărit și permacultură după ce a achiziționat un kit de semințe cultivate după tehnici din permacultură. Scopul proiectului a devenit cultivarea semințelor nemodificate genetic, tradiționale, care pot fi date mai departe celor care le vor prețui.
Cu timpul, evenimentele au căpătat noi dimensiuni, devenind o ocazie de a aduce comunitatea împreună pentru a discuta despre cum putem avea o viață mai sănătoasă și mai bună.
„În discuțiile și prezentările de la evenimente nu este vorba doar despre semințe, vorbim și despre cultivarea sănătoasă, copii, educație, despre un fel mai sănătos de a trăi. Participanții își pot prezenta inițiativele, proiectele, ne împărtășesc visurile. E un sentiment de comunitate împărtășit.”, a declarat Adina Moise pentru Green Report.
Evenimentele au loc anual în mai multe orașe din țară, din ianuarie până în martie-aprilie, când se apropie momentul pregătirii răsadurilor, fiind organizate în colaborare cu organizații locale din domenii conexe. Deși schimbul de semințe rămâne baza tuturor evenimentelor, fiecare dintre ele abordează discuții și probleme diferite, în funcție de comunități și de nevoile acestora.
„Scopul este ca semințele prețioase prin faptul că sunt tradiționale, păstrate în familii de generații, sau primite de la colecționari, adaptate local, nemodificate genetic, să fie date mai departe, celor ce le prețuiesc la rândul lor și își doresc să le înmulțească.”
Evenimentele sunt gratuite, iar participanții sunt încurajați să comunice cât mai transparent sursa provenienței și metoda de cultivare. Doritorii de semințe le pot cere și printr-un grup de facebook. Una dintre cele mai importante reguli ale proiectului: semințele nu trebuie vândute sau cumpărate, totul este gratuit.
Următorul pas este crearea unei bănci de semințe reale, cu sprijinul Arche Noah, o asociație de salvatori de semințe din Austria. Proiectul numit Casa Semințelor presupune crearea a cel puțin o bancă de semințe, care va avea activități specifice, o selecție de lucru pentru semințele care vor fi multiplicate și o colecție pentru păstrate. Vor exista colaborări cu micii cultivatori și cu specialiști, precum și evenimente, cursuri și întâlniri tematice.
„De ce să facem asta? Putem porni de la gustul lor nemaipomenit, la sănătatea lor ca legume, fructe, plante nestropite cu chimicale de sinteză și până la valoarea lor ca resursă – zestre tradițională, valoarea lor pentru biodiversitate și pentru generațiile ce vor veni.”
Permacultură pentru comunități mai fericite și mai reziliente
Adina Moise a explicat pentru Green Report că în viziunea sa, permacultura este un mod de a trăi. Un aspect important este etica (grija față de om și față de pământ, împărtășirea surplusului) și bineînțeles, cele 12 principii de permacultură, care pot fi aplicate nu numai în domeniul agricol, dar și în modurile în care realizăm designul casei, cum ne conectăm cu vecinii și comunitatea, cum ne raportăm la bani, timp liber, valori și lume.
„Permacultura invățată, ințeleasă și aplicată conectează om-cu-om și om-cu-natură și creează comunități umane mai fericite și mai reziliente.”
Cele mai mari obstacole pe care românii le întâlnesc atunci când vine vorba de tranziția către un trai mai sustenabil pornesc de la modul în care se raportează la restul lumii și la mediul înconjurător.
„Ne conectăm, cu oamenii sau cu pământul, tot mai greu și mai puțin. Conversăm on-line, consumăm din magazin… Suntem tot mai departe de sursa directă, de pământ, de natură, de Celălălt. Uneori și de noi inșine.Ne separăm, sau mai bine zis, credem că suntem separați. Căutăm independență, într-o lume în care suntem atât de interconectați și de dependenți.
Avem nevoie de a ne conecta direct cu pământul, de a învăța cum să ne producem singuri hrana. De a ne cunoaște producătorul sau chiar de a petrece timp – la cules, sau de ce nu, la evenimentele Semințe libere. Avem de a ne reînchega comunitățile, de a învăța să cooperăm, să luăm decizii responsabile și să acționăm împreună, sau cel puțin să ne respectăm semenii. De a ne educa copiii într-un mod mai prietenos cu natura și cu semenii.”
Întrebată care sunt măsurile pe care le putem lua, la nivel individual și colectiv, pentru a ajuta la susținerea agriculturii ecologice și a comunităților, Adina Moise a explicat că există o mare nevoie de a învăța cum să colaborăm și să cooperăm, precum și de a educa copiii și educatorii lor.
„Avem nevoie de proiecte care să aducă stare de bine și reziliență în comunități, de modele și de lideri care să fie în serviciul comunitățior ce le reprezintă, de o revizuire și de re-cunoaștere a valorilor. Top-down și bottom-up. De sus în jos și de jos în sus. Cel mai important este să realizăm că împreună ne este mai bine și mai ușor.”
Transition Towns, viitorul tranziției sustenabile
Conceptul de Transition Towns a apărut în Marea Britanie acum peste 12 ani și are peste 4000 de inițiative grass-roots. Termenul de tranziție definește perioada de trecere de la o societate bazată pe consumul de combustibili fosili către o lume mai sustenabilă și mai rezilientă, în care resursele naturale sunt prețuite și gestionate responsabil, iar comunitățile cooperează pentru bunăstarea locală. Semințe Libere este o asemenea inițiativă.
„Dacă ai în plan o grădină în curtea școlii sau una comunitară, un club de reciclare sau un mic business în care să folosești responsabil resurse locale, se cheamă că ai o inițiativă de tranziție.”
Asociația România în Tranziție desfășoară proiecte care se concentrează pe educația pentru schimbare: instrumente și tehnici colaborative pentru comunități sustenabile, antreprenoriat eco-social, cursuri de permacultură pentru adulți și pentru educatori, coordonarea și implementarea grădinilor urbane și în școli, unele în parteneriat cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România.
Asociația colaborează pentru anumite proiecte strategice cu organizații internaționale preocupate de schimbările climatice și de accesul facil la hrană curată, sănătoasă și accesibilă în mediul urban și rural.
Următorul eveniment Semințe Libere va avea loc pe 2 martie, la Cluj.