Sefa Conventiei-Cadru pentru schimbari climatite a UN cere triplarea investitiilor in regenerabile

Secretarul executiv al Conventiei-Cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, Christiana Figueres, a solicitat principalelor institutii financiare sa-si tripleze investitiile in proiecte de energie regenerabila, care ar trebui sa ajunga la 1000 de miliarde de dolari pe an. In opinia acesteia efortul financiar ar ajuta la evitarea unei catastrofe climatice.

Investitiile in tehnologii curate sunt de aproximativ 300 miliarde de dolari anual, insa sunt insuficiente. Cifrele sunt clare. De unde suntem acum si unde trebuie sa ajungem avem nevoie sa triplam aceste investitii pentru urmatorii cinci sau 10 ani,ideal ar fi pana in 2030”, a declarat Christiana Figueres.

In urma cu patru ani Agentia Internationala pentru Energie a facut public un raport in care sustinea ca trebuei sa investim 1000 de miliarde de dolari pe an pana in 2030 pentru a face trecerea de la o economie bazata pe carbune si petrol la una bazat pe tehnologii curate si energie regenerabila  care ne-ar ajuta sa nu trecem de pragul critic al incalzirii globale de 2 grade Celsius.

Insa investitiile au ramas cu mult in urma.

Potrivit datelor prezentate de The Guardian cei mai importanti investitori la nivel global (diverse fonduir de pensii, companii de asigurare, fundatii etc) controleaza impreuna aproximativ 76 de trilioane de dolari (76.000 de miliarde de dolari).

Figueres a precizat ca acesti investitori directioneaza mai putin de doua procente din fondurile controlate catre infrastructura energiilor regenerabile, comparativ cu cele 10 pana 15 procente care merg catre sectorul minier si petrolier.

Anul trecut am avut investitii de 300 miliarde de dolari (in energie regenerabila – n.r.) si in aceeasi perioada am avut o suma dubla investita in explorarea si exploatarea combustibililor fosili. Raportul trebuie sa fie inversat”, a subliniat Figueres.

Aceasta a precizat ca spera sa-i convinga pe cei care sunt inca sceptici cu privire la investitiile in sectorul regenerabilelor.

Sunt studii peste studii care vin si confirma faptul ca se fac investitii in bunuri care in curand vor ramane fara valoare. Nu este nicio indoiala ca pentru a evita incalzirea globala cu 2 grade Celsius, doua treimi din rezervele de combistibili fosili trebuie sa ramana in pamant”, a mai spus Christiana Figueres.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri