Secretul periculos al incalzirii globale

Desi ne evoca in general imagini ale unor culturi agricole uscate ori tarmuri inundate, incalzirea globala poate afecta chiar si starea scoartei terestre.

Cu totii suntem familiari cu titlurile alarmiste din presa care prezic consecintele schimbarilor climatice – evenimente meteo extreme, inundatii ori disparitia unor specii. Studiile recente ne arata tot mai clar ca si partea solida a Pamantului este afectata de modifi carile climatice dramatice. Precum un urias adormit, inghiontit insistent cu un bat, geosfera – partea exterioara a planetei noastre – reactioneaza la evolutia drastica a climei, prin cutremure, tsunami-uri si chiar o activitate sporita a vulcanilor.

Elementul declansator al acestor reactii surprinzatoare – si in general ignorate – este una dintre cele mai comune substante de pe planeta: apa.

In ultimele doua milioane de ani, distributia globala a apei s-a modificat radical, pe masura ce lumea noastra se transforma dintr-un frigider intr-un cuptor, apoi invers, proces repetat de circa 50 de ori. Cantitati colosale de apa erau fie blocate in calote uriase de gheata, la latitudini mari, atunci cand clima se racea, fie se decantau inapoi in oceane, atunci cand temperaturile cresteau din nou.

Apa este o substanta destul de grea, iar volumul total este impresionant. Greutatea totala a apei de pe suprafata planetei noastre, calculata in tone, se prezinta sub forma unui numar greu de imaginat: 1,35 urmat de 16 zerouri. De fiecare data cand clima a trecut de la o etapa rece la una calda, circa 4% din aceasta masa totala a apei se muta de la poli catre oceane – o valoare care putea stimula usor o reactie viguroasa din partea scoartei terestre.

Cum calotele glaciare de la cei doi poli ai Terrei sunt in curs de topire, tot mai accelerata, ridicand nivelurile marilor si oceanelor, principalul motiv de ingrijorare, care nu a fost ilustrat inca de titlurile alarmiste din presa, este ca aceste schimbari climatice provocate de a ceda, un vulcan pe punctul de a erupe ori o masa de roci gata sa alunece, chiar si un stimul mic, precum o masa suplimentara de apa, ar fi suficient pentru a declansa procesul.

Foto: sciencefocus.ro

Citeste mai mult despre Secretul periculos al incalzirii globale pe Science Focus.ro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri