Se deschide ParkLake, mall-ul din IOR care țintește la excelență în sustenabilitate

Au folosit materiale care reduc nivelul de zgomot și poluarea aerului, au integrat un sistem inteligent de gestionare a apei, a energiei și a deșeurilor și au plantat 250 de copaci. Iată doar câteva dintre măsurile pe care constructorii ParkLake le-au implementat, pentru a deveni una dintre cele mai sustenabile clădiri din România. Inaugurarea mall-ului din parcul IOR are loc astăzi.

parklake

Începând cu 1 septembrie 2016, locuitorii capitalei vor avea la dispoziție un nou mall. Se numește ParkLake și a fost dezvoltat de Sonae Sierra, în colaborarea cu Caelum Development. A fost construit în imediata apropiere a parcului IOR și va pune la dispoziția clienților în jur de 200 de magazine. Ceea ce este diferit față de alte clădiri comerciale este modul de gestionare a impactului asupra mediului.

Dezvoltatorii spun că ar fi vorba despre primul centru comercial din România care a obținut, pentru faza de construcție, atât un certificat ISO 14001 (pentru managementul aspectelor de mediu), cât și unul OHSAS 18001 (pentru managementul siguranței, sănătății și mediului). În plus, plănuiesc să obțină certificate și pentru faza de funcționare: țintesc iar pentru ISO 14001 și pentru BREAM, nivel excelent.

Despre măsurile luate pentru a ajunge la asemenea performanțe de mediu am discutat cu Elsa Monteiro, managerul departamentului de sustenabilitate și comunicare corporativă al companiei Sonae Sierra. Elsa mi-a explicat că o parte dintre obiectivele stabilite au fost deja îndeplinite, dar vor fi evaluate abia după un an de funcționare. Dezvoltatorii estimează că centrele lor comerciale consumă cu 10-20% mai puțină energie și cu 25% mai puțină apă decât în mod normal. În plus, au ținte de reciclare a deșeurilor de 80-90%. Elsa nu crede însă că va fi și cazul României. Își păstrează totuși entuziasmul legat de alte aspecte de sustenabilitate.

Ce fel de materiale au folosit dezvoltatorii ParkLake

Într-un interviu acordat acum un an pentru Green Report, Ingo Nissen, managing director Sonae Sierra, declara că vor opta pentru materiale sustenabile.

parklake

Elsa mi-a explicat la ce se referă această sustenabilitate.

Am ales materiale care reduc nivelul de zgomot, astfel încât să limităm poluarea fonică din exterior și din interior. De asemenea, am selectat materiale care nu emit compuși organici volatili, pentru a păstra o calitate bună a aerului înăuntru.

parklake

Pe acoperiș, au o izolație termică de 20 de centimetri, iar la fațadă – panouri de tip sandwich de 10 centimetri. Deasupra zonei de servit masa, au montat panouri de sticlă care permit luminii să intre, dar nu și razelor UV, care încălzesc excesiv clădirea.

Eficiența energetică, un alt aspect esențial la ParkLake

Mall-ul are un sistem inteligent de management al clădirii (BMS) și un sistem CCTV (televiziune cu circuit închis, n.r.), adică o rețea de camere conectate la un panou central, cu ajutorul cărora adaptează parametrii în funcție de trafic. Dacă afară este soare, vor folosi mai puțină lumină, iar dacă este frig, nu vor folosi la capacitate maximă sistemul de aer condiționat.

parklake

Pentru încălzire, au fost planificate peste 300 de pompe cu o eficiență energetică de 90%, față de cele clasice, cu o eficiență de 60%. Doar mall-urile construite de Sonae Sierra în România și Germania au avut nevoie și de sisteme de încălzire pe lângă cele de răcire. În restul țărilor în care sunt prezenți, climatul face ca toată căldura generată de activitățile din interior să fie suficientă pe timp de iarnă.

Cum reduc consumul de apă și cum o reciclează

Sistemul inteligent de management al clădirii (BMS) este folosit și pentru gestionarea consumului de apă. Potrivit dezvoltatorilor, cel mai mult consumă aparatura de aer condiționat, toaletele și sistemul de irigare. Au integrat însă mecanisme prin care să reducă acest consum.

Ingo Nissen îmi explica acum un an cum funcționează sistemul de răcire:

Pentru a răci aerul, sistemul are nevoie de o mare cantitate de apă. Într-o zi călduroasă, la 40 de grade Celsius, poți consuma 40 metri cubi de apă pe zi pentru a răci aerul, aproximativ cât volumul de apă care încape într-o sufragerie. Mecanismul creează o cortină din apă, iar apoi pompează aerul prin ea, crescând umiditatea și scăzând temperatura. Astfel, apa se încălzește și nu o mai poți folosi pentru a răci, așa că, de obicei, se aruncă. Noi însă o refolosim.

De același tratament are parte și apa de ploaie, cea colectată din parcări și cea folosită pentru spălarea mâinilor. Acestea sunt filtrate și folosite ulterior pentru irigarea vegetației. În plus, au vase de toaletă cu mecanism dublu, iar urinalele din toaletele bărbăților, datorită formei, nu vor folosi deloc apă, ci vor fi curățate mai des.

parklake

Reciclarea deșeurilor, o provocare viitoare pentru dezvoltatori

În timpul construcției, Sonae Sierra și-a asumat o rată de reciclare a deșeurilor de 85%. Au reușit să o depășească, reciclând 95%. O primă sursă de deșeuri a fost chiar terenul pe care a fost construit mall-ul. Acesta fusese folosit ca groapă de gunoi pentru deșeurile și molozul rezultat după cutremrul din 1977. Constructorii au extras 400 de metri cubi de deșeuri periculoase, pe care le-au depozitat într-un centru din Slatina. Ulterior, au predat spre reciclare deșeurile nepericuloase din timpul construcției.

În faza de funcționare, alte mall-uri dezvoltate de companie au o rată de reciclare de 85-95%. În România, însă, această țintă va fi greu de atins, în lipsa obișnuinței, crede Elsa Monteiro.

Trebuie să creștem gradul de conștientizare. Trebuie să facem traininguri pentru angajații chiriașilor și pentru echipele care se vor ocupa de debarasare în zona restaurantelor. De asemenea, vrem să educăm și clienții.

Cât este de rentabilă o construcție sustenabilă

Elsa Monteiro estimează că alegerile sustenabile nu cresc prețul unei clădiri comerciale cu mai mult de 1% din total. Iar beneficiile viitoare sunt evidente. Astfel, ne întrebăm de ce nu optează toți constructorii pentru această variantă. Răspunsul ni l-a oferit tot Elsa:

Nu este aproape niciodată o chestiune de prețuri. Este una de mentalitate. Oamenii cred că e mult mai scump să construiești sustenabil. Or, nu e aproape niciodată adevărat. Odată cu cererea, tehnologiile sustenabile s-au ieftinit, astfel încât le poți obține la aproape același preț cu cele tradiționale. În plus, folosindu-le, consumi mai puțină energie pentru încălzire și răcire și ai costuri mai mici de mentenanță.

ParkLake a presupus o investiție de 180 de milioane de euro. Are o suprafață comercială de 70.000 de metri pătrați, dintre care 97% a fost deja închiriată. O mare parte din teren este destinat spațiilor verzi sau de recreere. Ingo Nissen ne-a asigurat că pentru construcție nu s-a tăiat niciun copac. Dimpotrivă, au fost plantați în jur de 250.

parklake

parklake

parklake

 

spot_img

Ultimele știri