Se construiește o fabrică de hidrogen în Cluj-Napoca

România va construi o fabrică de hidrogen la Cluj-Napoca, un proiect major care va sprijini dezvoltarea unui transport public ecologic. Fabrica, se vrea finalizată până în 2026, va produce hidrogen verde pentru autobuzele pe hidrogen și pentru termoficarea orașului.

Proiectul face parte din strategia municipalității de a transforma flota de transport public într-una 100% ecologică până în 2028 și beneficiază de finanțare europeană.

România se pregătește să devină un jucător important în domeniul energiei verzi prin deschiderea celei mai mari fabrici de hidrogen din țară.

Această investiție semnificativă va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unui transport public mai ecologic.

Fabrica va fi amplasată în Cluj-Napoca, în incinta depoului CTP de pe strada Plevnei. Finalizarea construcției a fost anunțată pentru finele anului 2026.

Aceasta va avea o capacitate de producție de 1.024 kg de hidrogen pe zi și o putere cuprinsă între 2,3 și 2,5 MW anual.

Dacă luăm exemplu autobuzului alimentat cu hidrogen testat în Cluj-Napoca anul trecut, care are un consum de 5,1 de kilograme de hidrogen la 100 de kilometri, noua fabrică ar putea alimenta până la 200 de autobuze care parcurg 100 de kilometri pe zi.

Investiție uriașă în tehnologia verde

Proiectul de la Cluj-Napoca este o investiție impresionantă, în valoare de 650 milioane de euro, care va pune România pe harta tehnologiilor inovative și sustenabile din Europa Centrală și de Est. Proiectul va beneficia de finanțare europeană.

Fabricarea hidrogenului nu este doar o soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar reprezintă și o oportunitate economică semnificativă, care va sprijini dezvoltarea unui sector energetic verde și va contribui la crearea de locuri de muncă.

Tehnologia de producție a hidrogenului va utiliza surse de energie regenerabilă, ceea ce va face ca produsul final să fie complet „verde”, o caracteristică esențială pentru implementarea strategiilor de decarbonizare la nivel european.

Consiliul Local a aprobat recent studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar în momentul de față se pregătește caietul de sarcini pentru licitație.

Hidrogenul produs în fabrică va fi utilizat atât pentru viitoarele autobuze, cât și de Regia de Termoficare, pentru încălzirea agentului termic.

Municipalitatea își propune ca, din 2028, Clujul să dispună de o rețea de transport public pe hidrogen.

Fabrica ar urma să devină funcțională până la sfârșitul lui 2026 sau, cel târziu, la începutul lui 2027.

Caracteristici tehnice și parametri specifici:

  • Capacitate operațională suplimentară instalată pentru energie din surse regenerabile va fi de 2,5 MW,
  • Cantitatea anuală de hidrogen verde generată: 153,30 tone/an,
  • Energia electrică din surse regenerabile utilizată anual pentru producerea de hidrogen verde: 9.506,85 MWh/an,
  • Media costului de producere al hidrogenului pe perioada de 25 de ani: 69,05 lei/kg.

Impactul asupra transportului public și a mobilității ecologice

În mod special, autobuzele alimentate cu hidrogen vor juca un rol crucial în modernizarea transportului public, mai ales în orașele mari, unde poluarea aerului a devenit o problemă de sănătate publică.

Primăria Cluj intenționează să achiziționeze 40 de autobuze pe hidrogen până în 2028, în baza unui contract-cadru deja semnat, fiecare având un preț de 650.000 de euro.

Noua fabrică de hidrogen este un element central al strategiei municipalității de a achiziționa autobuze pe hidrogen și de a transforma flota de transport public a Cluj-Napoca într-una 100% ecologică până în 2028.

Pe lângă impactul pozitiv asupra mediului, acest proiect poziționează Cluj-Napoca printre orașele europene de top care investesc în soluții sustenabile pentru transportul urban.

Dacă totul va merge conform planului, Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România cu o fabrică de hidrogen operațională și un sistem de transport public bazat pe acest combustibil nepoluant.

un autobuz pe hidrogen a fost deja testat pe străzile orașului în vara anului trecut.

Colaborarea cu mediul universitar

Coordonatorul de proiect este profesorul Bogdan Varga de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este parte din HUB-ul regional de cercetare Ro-HydroHub, dedicat tehnologiilor pe bază de hidrogen, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).

Proiectul hub-ului de hidrogen are o valoare de 130 de milioane de euro și beneficiază de finanțare din fonduri europene.

Potrivit lui Bogdan Varga, hidrogenul produs la Cluj va putea fi utilizat atât pentru flota de autobuze pe hidrogen pe care municipalitatea intenționează să o achiziționeze, cât și de către Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, dar și de alți utilizatori interesați, inclusiv posesorii de autovehicule pe hidrogen.

Ce spun cetățenii?

„Sună foarte interesant, sperăm să nu rămână doar la stadiul de proiect!” – Radu B.

„În paralel cu metroul și Someșul navigabil. Oricum, fabrica va fi legată de centura metropolitană și trenul metropolitan. Cred că i s-ar potrivi numele de: Bocu-i Boc și pocu-i poc.” Gheorghe B.

În România, se află în construcție încă două fabrici de hidrogen.

La Galați, un proiect de 32 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, va contribui la dezvoltarea sectorului energetic verde.

În județul Bihor, Grupul Ensys, lider în domeniul sistemelor fotovoltaice, construiește o altă fabrică. Investiția se ridică la 25 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezintă finanțare PNRR. Acesta va produce 1,500 de tone de hidrogen anual și va avea o capacitate de 15MW.

#hidrogen #transportedcologic #clujnapoca #inovatie #autobuzepehidrogen #fabrica #greenenergy #cleantransport #hydrogenplant #zeroemissions

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri