Se construiesc Centrele mari de Colectare cu acord Voluntar

Centrele mari de Colectare cu acord Voluntar, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sunt în curs de execuţie, cu excepţia celui din Bucureşti, unde nu a fost găsit teren, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Un buget de peste 500 milioane euro este prevăzut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru ca România să construiască 600 de centre de colectare prin aport voluntar. Dintre acestea, minimum 250 trebuie să fie gata până în septembrie 2024. Acestea vor fi locuri unde ar urma să fie colectate deşeurile menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door“, adică direct de la cetăţean, şi fluxurile speciale de deşeuri.

„CAV-urile finanţate din PNRR sunt în curs de execuţie, dacă ne referim la cele mari. Cu o singură excepţie, a CAV-ului din Bucureşti, unde deocamdată mai aşteptăm. N-au găsit teren. N-am înţeles foarte clar de ce Primăria Bucureşti nu doreşte să-şi facă un Centru de Colectare cu Acord Voluntar, cu bani de la PNRR, pentru că sunt convins că cetăţenii din Bucureşti au şi mobilă de care se mai debarasează din când în când, saltele, cauciucuri, electrice şi electronice. Încă mai aşteptăm cu Municipiul Bucureşti. Probabil că aşteaptă să treacă alegerile sau nu mi-e clar. Celelalte 13 CAV-uri sunt într-un stadiu mai avansat sau mai puţin avansat de execuţie, iar licitaţia publică pentru CAV-urile mici, cum le numim noi, este în plin proces de evaluare”, a spus ministrul.

Mircea Fechet a precizat că aceste Centre de Colectare cu Acord Voluntar nu sunt destinate doar localităţilor din mediul urban şi că nimeni nu a oprit Primăria să-şi facă un astfel de centru, CAV-urile fiind destinate atât comunelor, cât şi oraşelor sau municipiilor.

Oficialul a spus că marţi a avut o şedinţă cu reprezentaţi ai Direcţiei Generale de Achiziţii Publice şi Direcţiei Generale PNRR şi şi-a exprimat speranţa ca evaluarea ofertelor să fie terminată cât mai repede, să se depăşească perioada contestaţiilor şi să poată fi atribuite acele contracte.

În ceea ce priveşte insulele ecologice, o altă procedură mare de achiziţie publică pe care o face ministerul, în oglindă cu cea pentru CAV-uri, ministrul Mediului a afirmat că lucrurile evoluează, în sensul în care o parte din cele 20 şi ceva de loturi au fost deja atribuite şi este în curs semnarea contractelor subsecvente cu fiecare primărie pentru achiziţia acestor echipamente.

Municipalităţile au început încă din anul 2022 să aplice pentru a primi banii în vederea amenajării CAV-urilor. La rândul lor, şi organizaţiile nonguvernamentale de mediu deja au început să se pregătească astfel încât să aibă toate datele cu privire la modul în care vor funcţiona aceste CAV-uri.

Centrele vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori şi vor fi amplasate la limita sau în afara unităţilor administrativ-teritoriale, urmând să preia, aşadar, deşeurile pe care nu le ridică firmele de salubritate.

Un centru tipic de colectare prin aport voluntar poate fi compus din următoarele elemente: platformă, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj (încărcător frontal multifuncţional, com­postor electric, ca­mion cu hook lift pentru transport containere, tocător deşeuri verzi, presă de balotat deşeuri reciclabile etc), spaţii administrative, utilităţi.

Pe lângă aceste CAV-uri, ar urma să fie create şi centrele integrate de aport voluntar, de dimensiuni mai mari, localizate în apropierea a 15 aglomerări urbane mari deservind cele mai populate regiuni: Bucureşti (partea de nord) şi regiunea afiliată Ilfov, Bucureşti (partea de sud) şi regiunea afiliată Ilfov, Constanţa, Galaţi şi Brăila, Iaşi, Bacău, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Baia Mare, Târgu-Mureş, Buzău.

Primele 250 de CAV-uri ar trebui să fie gata până în trimestrul al treilea din 2024, urmând ca până în trimestrul al doilea din 2026 să se ajungă la 565 de astfel de centre. În ceea ce priveşte centrele integrate, cel puţin şapte trebuie să fie gata până în ultimul trimestru din 2024, iar restul până la 15 trebuie finalizate până în al doilea trimestru din 2026.

Pentru centrele de colectare prin aport voluntar, bugetul prevăzut în PNRR este de 452,2 milioane de euro, iar pentru centrele integrate, destinate aglomerărilor urbane, bugetul este de 83,7 milioane de euro.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de circa 800.000 euro per CAV, din care costul aferent dotării cu utilaje şi echipamente tehnologice este de aproximativ 280.000 de euro.

spot_img

Ultimele știri