Dintr-un efort de a elimina plasticul de folosință, autoritățile britanice încurajează școlile să renunțe la astfel de produse până în 2022. Aceștia dau exemplu prima școală din țară care a făcut acest pas și care a primit o distincție din partea unui ONG recunoscut.
Secretarul ministerului Educației din Marea Britanie, Damian Hinds, a încurajat conducătorii instituțiilor de învățământ să găsească alternative la produsele din plastic cum ar fi paie, sticle, pungi și ambalaje pentru alimente. Acesta a adăugat că profesorii trebuie să se asigure că elevii sunt conștienți de daunele pe care le creează plasticul mediului înconjurător și vieții sălbatice.
„În prima mea vizită la o școală, în calitate de secretar, aproape acum un an, prima întrebare pe care mi-a adresat-o un copil a fost ce putem face ca să limităm daunele pe care le creează plasticul asupra mediului înconjurător”, a spus acesta, potrivit The Guardian.
Hinds a dat exemplul școlii primare Georgeham, din Devon, care a devenit, la începutul anului 2018, prima școală care nu folosește deloc plastic de unică folosință. Instituția a primit această distincție din partea Surfers Against Sewage pentru că a îndeplinit anumite cerințe, printre care să elimine cel puțin trei produse din plastic de unică folosință utilizate în școală.
Una dintre decizii a fost înlocuirea cutiilor din lapte, care erau făcute din carton care nu putea fi reciclat, din care elevii beau cu ajutorul unui pai din plastic, cu unele din material reciclabil. Acum, copiii toarnă laptele în pahare care pot fi spălate.
Hinds a subliniat că școlile pot face o diferență, pentru că pot pune presiune pe furnizori.
„Nu este întotdeauna ușor, dar toți avem de jucat un rol când vine vorba de a evita deșeurile din plastic; iar cu mai multe școli care se alătură și urmează această inițiativă, putem contribui la a lăsa planeta într-o stare mai bună decât am găsit-o”.
Julian Thomas, directorul școlii primare Georgeham, a declarat că elevii săi au fost foarte entuziasmați de titlul pe care l-a primit școala lor și crede că și alte școli ar putea să le urmeze exemplul.
„Prin a face schimbări mici, cum ar fi înlocuirea dispozitivului din plastic care taie folia de la cantină, am putut reduce în mod semnificativ plasticul utilizat în școală. Suntem o școală mică, dar gândim măreț”, a spus acesta.
Potrivit Departamentului pentru Educație din Marea Britanie, persoanele mai tinere sunt mai dispuse decât cele mai în vârstă să renunțe la produsele din plastic de unică folosință. În acest sens, este citat un studiu care arată că 68% dintre persoanele între 18 și 24 de ani au o sticlă reutilizabilă pentru apă, comparativ cu media națională de 55%.