Economiile de energie pot ajuta la reducerea semnificativa a cheltuielilor unei companii, iar dispozitivile eficiente energetic si constientizarea angajatilor reprezeinta primii pasi in acest sens, sustin reprezentantii Schneider Electric Romania.
Conform Comisiei Nationale de Prognoza, consumul final de resurse energetice in Romania va creste cu 2,1% in perioada 2016-2020.
In aceste conditii, economiile de energie pot ajuta la reducerea semnificativa a cheltuielilor unei companii.
Primul pas ar trebui sa fie determinarea zonelor in care se pot face astfel de economii.
„O buna parte din energia consumata este utilizata de echipamentele electronice. Gandindu-ne la economisirea de energie, trebuie sa ne concentram pe dispozitive eficiente energetic,” explica Mirela Danciu, vicepresedinte IT Business Schneider Electric Romania.
Centrele de date sunt printre cele mai mari consumatoare de energie din zona de business. Intrucat acestea sunt locurile in care sunt pastrate serverele de stocare a informatiilor cheie ale companiilor, siguranta lor – inclusiv sursa de energie securizata care permite operatiuni fara intrerupere – este foarte importanta.
Cu toate acestea, un centru de date bine proiectat permite reducerea substantiala a consumului de energie asociata alimentarii electrice si sistemelor de racire, fara a afecta operarea serverelor.
„Consumul de energie cauzat de alimentarea electrica a centrelor de date si de sistemele de racire este egal cu 50 la suta din consumul total de energie. O camera a serverelor bine proiectata, care utilizeaza solutii de marire a eficientei energetice, face posibila reducerea consumului de energie cu pana la 30 de procente,” adauga Mirela Danciu.
Pe langa investitiile in solutii de eficienta energetica, schimbarea modului de gandire a angajatilor si crearea unor noi cutume sunt alte solutii pe care companiile le pot adopta pentru a-si reduce costurile de operare.
„De aceea, Schneider Electric vine in intampinarea partenerilor sai cu informatii si sugestii care sa-i ajute sa faca si mai multe economii”, spus reprezentantii companiei.
Iata cateva dintre sugestii:
* Iluminarea – inchideti luminile atunci cand plecati la o intalnire sau la o masa de pranz si mai ales daca mergeti acasa.
*Calculatoarele – opriti computerul pe timp de noapte. Setati monitorul pe modul de hibernare, dupa o lunga perioada fara activitate. In acest sens, este bine sa stiti ca monitoarele consuma doua treimi din energia utilizata de computere.
* Reciclarea – folositi toate solutiile disponibile pentru reciclarea sticlei, hartiei, materialelor plastice, bateriilor etc.
* Dispozitivele personale si de confort – optimizati sistemele de incalzire si de racire. Respectati normele generale de utilizare economica – folositi termostate pentru incalzire / racire intr-un mod care sa permita mentinerea ferestrelor inchise.
* Pornirea echipamentelor – verificati daca exista proceduri pentru a evita supraincarcarea.
* Oprirea aparaturii de birou – verificati daca exista proceduri pentru inchiderea dispozitivelor la finalul zilei de lucru. Atunci cand fotocopiatoarele nu sunt folosite, comutati-le pe modul de hibernare si dezactivati-le la sfarsitul zilei. Un copiator lasat pornit toata noaptea utilizeaza o cantitate de energie suficienta pentru a face 1.500 de copii.
Cu operatiuni in mai mult de 100 de tari, Schneider Electric ofera solutii integrate pentru diverse segmente de piata, detinand pozitii de lider in domeniul infrastructurii, al proceselor industriale, automatizarilor in constructii si al centrelor de date sau retelelor.