Schimbarile climatice, pe locul 2, in Topul celor mai grave probleme ale omenirii, dupa foamete si saracie

Potrivit unui recent sondaj Eurobarometru, mai mult de 2 europeni din 3 considera schimbarile climatice ca pe o problema foarte grava si aproape 80% cred ca lupta impotriva combaterii acestui fenomen poate impulsiona economia si crearea de noi locuri de munca.

In perceptia europenilor, schimbarile climatice se situeaza, astfel, pe locul 2 in Topul celor mai grave probleme cu care se confrunta lumea, dupa saracie, foamete si lipsa apei potabile, luate impreuna.

O persoana din cinci intervievate considera schimbarile climatice ca fiind problema cea mai grava, iar 51%, o crestere de la 47 % in 2009, au spus ca este problema cea mai grava sau una dintre cele mai grave probleme, in timp ce 45% afirma acest lucru despre situatia economica.

Sondajul, realizat in iunie 2011, a demonstra ca publicul european este mai preocupat de schimbarile climatice decat era in 2009 si ca acestea raman un motiv de ingrijorare, mai serios decat situatia economica.

Sondajul arata, de asemenea, ca membrii celor 27 de state membre doresc ca Uniunea Europeana  sa devina pana la mijlocul acestui secol o societate care respecta mediul si are emisii reduse de carbon.

Principalele rezultate ale sondajului
 
#Dintre persoanele care au participat la sondaj, 68% considera schimbarile climatice o problema foarte grava, iar 89% le percep ca o problema grava fie „foarte grava”, fie „destul de grava”.

#Schimbarile climatice sunt situate ca fiind pe locul 2 in topul celor mai grave probleme cu care se confrunta lumea, dupa saracie, foamete si lipsa apei potabile, la un loc.

#Dintre respondenti, 78% au fost de acord ca lupta impotriva schimbarilor climatice si ameliorarea eficientei energetice pot impulsiona economia si crearea de locuri de munca in UE.

#68% din europeni sprijina propunerea ca impozitarea sa fie bazata in mai mare masura pe consumul energetic, in fiecare stat membru inregistrandu-se o majoritate in favoarea acestei schimbari.

#Publicul se asteapta ca Europa sa devina pana in 2050 o societate care respecta mediul, viziune pe care Comisia a prezentat-o la inceputul acestui an in Foaia sa de parcurs catre o economie competitiva cu emisii reduse de carbon.

#Solutionarea problemei schimbarilor climatice este vazuta ca fiind responsabilitatea guvernelor nationale, a UE si a mediului de afaceri. Doar 21% din cei chestionati considera ca au o responsabilitate personala in acest sens.

#Mai mult de jumatate din cei intervievati (53%) au declarat ca au luat o masura de combatere a schimbarilor climatice in ultimele sase luni, dar proportia s-a dovedit a fi mai mare atunci cand au fost intrebati ce masuri specifice au luat: 66% din respondenti au declarat ca au redus si reciclat deseurile menajere, cea mai comuna masura luata.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri