Schimbarile climatice ocupa primul loc pe agenda Bancii Mondiale

Schimbarile climatice reprezinta in acest moment una dintre cele mai mari griji ale Bancii Mondiale din cauza impactului acestora asupra sanatatii si cresterii economiei din tarile in curs de dezvoltare, a declarat liderul pentru protectia mediului din cadrul bancii, citat de Reuters.

America Latina, Africa Subsahariana si Asia, unde incalzirea globala va fi simtita in mod disproportionat, si care va reprezenta problema cheie pentru Banca Mondiala si alte institutii financiare care intentioneaza sa sporeasca dezvoltarea, a spus Kirk Hamilton, co-autor al Raportului de Monitorizare Globala.

Considerarea schimbarilor climatice de catre Banca Mondiala ca fiind un factor esential in calcularea nevoilor pentru dezvoltare s-a aflat in ultimii ani printre predictiile importante ale Raportului Comisei Stern si ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice din cadrul ONU.

Tarile sarace au cel mai mult de suferit

Raportul de Monitorizare Globala contine 2 capitole importante cu privire la sustenabilitatea globala a mediului inconjurator.

"Tarile sarace vor avea cel mai mult de suferit si se vor adapta cel mai greu la efectele schimbarilor climatice", arata unul dintre capitolele despre mediu. "Pentru tarile in curs de dezvoltare , cea mai buna cale de adaptare este promovarea dezvoltarii inclusive"

Tarile in curs de dezvoltare si cele cu un venit scazut depind mult mai mult de resursele naturale decat tarile dezvoltate, aproximativ 40% din sanatatea nationala va depinde de aceste resurse, a declarat Hamilton.

Dar exploatarea resurselor fara siguranta ca acestea vor fi sustinute nu este o cale spre dezvoltare, a adugat el.

Avand in vedere exorbitanta suma de bani, in valoare de pana la 67 de miliarde de dolari, necesara doar pentru adaptarea lumii la schimbarile climatice pana in 2030, Hamilton a spus ca Banca Mondiala ar trebui sa se implice, la fel si agentiile ONU si guvernele individuale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri