Un sondaj realizat de Crabon Disclosure Project (CDP) arata ca cele mai multe firme din India, unul dintre cei mai mari poluatori mondiali, nu-si masoara nivelul emisiilor si nu au termene limita pentru reducerea lor, informeaza Reuters.
Totusi, multe dintre aceste firme sunt constiente de oportunitatile comerciale ale incalzirii globale.
Doar o treime din cele 110 companii de top au participat la sondajul care urmarea sa stabileasca nivelul de informare cu privire la oportunitatile si riscurile schimbarilor climatice, nivelul emisiilor si strategiile de combatere a poluarii.
Sondajul releva interesul firmelor indiene pentru oportunitatile de afaceri care decurg din schimbarile climatice, inclusiv comertul cu certificate de carbon si cercetarea si dezvoltarea noilor produse si tehnologii.
"Este un indiciu despre modul in care companiile indiene percep potentialul comercial decat profunzimea la care ei s-au anagajat sa lupte impotriva schimbarilor climatice", se arata in studiu.
India a refuzat sa-si asume limite pentru reducere emisiilor afirmand ca are nevoie de mai multa energie pentru a scoate milioane de oameni din saracie. Guvernul indian considera ca tarile dezvoltate care au ars carbunele mai mult de un secol ar trebui sa inteleaga acest lucru.
New Delhi lucreaza la un plan national de combatere a efectelor incalzirii globale, iar expertii indieni considera ca tara a facut deja progrese importante in ceea ce priveste eficienta energetica. Raportul CDP arata ca acele companii care nu au strategii de management al riscului fata de incalzirea globala vor fi afectate de schimbarile viitoare.
India contribuie cu 4% la emisiile mondiale de gaze cu efect de sera pe masura ce consumul sau de combustibili fosili creste, dar oficialii indieni considera ca nivelul se va mentine sub 5% pana in 2020. Se estimeaza ca emisiile pe cap de locuitor vor fi sub media tarilor dezvoltate.