Problema schimbarilor climatice este una dintre principalele probleme de pe agenda Uniunii Europene, a declarat Raluca Huluban, ofiter de comunicare al reprezentantei Parlamentului European in Romania, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
Parlamentul European a luat mai multe masuri pentru realizarea unei politici comune de combatere a schimbarilor climatice. Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, a adoptat la inceputul anului 2008 cel mai ambitios pachet de masuri legislative de combatere a incalzirii globale. Aceste masuri vizeaza reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon, cresterea cu 20% a aportului de energie regenerabila si eficientizarea energetica cu 20%. Toate pana in 2020.
Adoptarea acestor masuri a venit ca urmare a raportului comisiei temporare, infiintata in mai 2009 in cadrul Parlamentului Europeana. Primul raport al acestei comisii a aratat ca interventia omului are cel mai negativ efect asupra naturii.
Parlamentul European organizeaza si evenimente de promovare a protectiei mediului cum a fost decernarea premiilor Energy Globe pe 27 mai pentru cele mai importante proiecte de folosire eficienta a energiei. Printre participanti s-au numarat fostul secretar general ONU Kofi Anan si Mihail Gorbaciov.
Un alt eveniment va fi organizat intre 12 si 13 iunie. Parlamentul European va invita cetatenii europeni la o dezbatere deschisa: „Agora schimbarilor climatice”.
Una dintre cele mai noi initiative legislative de la nivelul Parlamentului European vizeaza protejarea mediului prin masuri de raspundere penala.
Ziua Mondiala a Mediului este sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie, incepand din 1972. Tema acestui an este „Kick the habit”. ONU incurajeaza toti oamenii sa renunte la obiceiurile care duc la cresterea emisiilor de carbon si la accelerarea incalzirii globale.