Schimbarile climatice reprezinta una din preocuparile majore ale omenirii, situandu-se la acelasi nivel cu stabilitatea economica si terorismul, releva o ancheta sociologica realizata de banca HSBC in 15 tari de pe glob.
Circa 16% din cele 15.000 de persoane chestionate au desemnat schimbarile climatice ca fiind principala lor ingrijorare, in vreme ce 17% au indicat stabilitatea economica, iar alti 17% – terorismul. Sondajul, citat de ”Le Monde” a fost realizat la cateva luni dupa esecul negocierilor climatice din cadrul conferintei ONU de la Copenhaga, din decembrie 2009.
Asiaticii, cei mai ingrijorati
Potrivit rezultatelor anchetei, regiunea cea mai preocupata de efectele incalzirii globale este Asia, in special Vietnamul si Hong Kong-ul. Astfel, 57% din persoanele interogate in China afirma ca schimbarile climatice figureaza in lista personala a celor mai preocupante subiecte, in vreme ce procentul este de doar 16% in Marea Britanie si de 18% in Statele Unite.
Totodata, 64% dintre chinezii solicitati sa raspunda la chestionar au declarat ca depun eforturi substantiale sa lupte impotriva schimbarilor climatice. Acelasi raspuns l-au dat 23% dintre britanici si 20% dintre americani. ”Multe din efectele directe ale schimbarilor climatice sunt resimtite in special de economiile emergente, deoarece acestea sunt cele mai expuse riscurilor fizice semnificative”, a comentat economistul britanic Nicolas Stern, consilier al HSBC.
Economiile emergente par totusi cele mai increzatoare in oportunitatile de dezvoltare oferite de lupta impotriva schimbarilor climatice. Astfel, mai mult de jumatate din persoanele interogate in Brazilia, India si Malaysia estimeaza, spre exemplu, ca aceasta lupta va permite tarilor lor sa prospere si sa creeze noi locuri de munca. In tarile dezvoltate, precum Japonia, Franta, Marea Britanie sau SUA, procentele variaza intre 32% si 42%.