Schimbarile climatice și încălzirea globală, dezbătute la București cu un biolog australian

Tim Flannery, unul dintre cei mai cunoscuți autori contemporani ai literaturii despre mediu, va veni în România pentru a discuta cu cei interesați despre situația exactă a încălzirii globale. Dezbaterile vor cuprinde și soluțiile care se pot aplica la nivel individual și măsurile pe care le pot lua industriile pentru a trata problema. Evenimentul este organizat de editura Seneca și, în cadrul acestuia, participanții vor avea ocazia să dezbată cu autorul australian situația încălzirii globale din România. Specialistul vine la București pentru a lansa cea mai recentă carte a sa – „Speranță în aer”.

schimbările climatice
Afișul evenimentului „Speranță în Aer”

Evenimentul, format din trei dezbateri tematice, se va desfășura în perioada 6 – 11 aprilie. Prima întâlnire, dedicată studenților, va avea loc pe 6 aprilie, la ora 17:00, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, în sala Frescelor. Cea de-a doua, programată în 10 aprilie, la ora 19.00, în cadrul Aulei din Biblioteca Centrală Universitară (Calea Victoriei 88), este dedicată mediului de afaceri. În cadrul ultimei întâlniri, care va avea loc în 11 aprilie, ora 19, la Seneca Anticafe, Tim Flannery își va lansa cea mai recentă carte – „Speranță în aer”.

Cine este Tim Flannery

Tim Flannery este un ecologist australian, biolog, paleontolog și jurnalist. În 2007, a fost numit Australianul Anului și în trecut a fost director al Climate Commission, un organism independent al guvernului australian, creat în 2011 și responsabil cu problemele climatice ale țării. În prezent, Flannery conduce Copenhagen Climate Council și este profesor la Melbourne Sustainable Society Institute.

În 2010, biologul australian a mai publicat o carte – „Stăpânii climei”.

Ce sunt schimbările climatice?

Potrivit biologului australian, termenul de schimbare climatică trebuie interpretat prin filtrul a doi termeni: gazele cu efect de seră și încălzirea globală. Așadar, schimbările climatice reprezintă un efect al primilor doi factori.

În cartea sa, Flannery spune că gazele cu efect de seră sunt o clasă de gaze, care pot capta căldura la suprafața Pământului. În plus, pe măsură ce volumul lor din atmosferă crește, căldura suplimentară pe care o atrag duce la încălzirea globală. Încălzirea astfel generată influențează sistemului climatic al Terrei și, astfel, poate conduce la schimbări climatice.

Potrivit lui Flannery, tranziția către o economie fără emisii de CO2 este realizabilă, pentru că oamenii dispun de tehnologia necesară pentru a realiza acest lucru. Autorul crede că oamenii trebuie să înfrângă pesimismul, inerția și confuzia pentru a evolua și pentru a rezolva problema.

„Stăpânii Climei”, volumul care l-a influențat pe Arnold Schwarzenegger să ia măsuri pentru protejarea mediului în California

Biologul australian povestește în prefața cărții „Speranță în Aer” despre primul său volum – Stăpânii Climei, publicat în urmă cu 10 ani, că avertizările pe care le-a dat în legătură cu schimbările climatice au produs efecte. Autorul își amintește că volumul l-a îngrijorat pe Richard Branson, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Marii Britanii. Flannery spune că omul de afaceri britanic i-a recomandat, la rândul său, cartea lui Arnold Schwarzenegger, guvernatorul de atunci al Californiei. Astfel, Schwarzenegger a pus bazele pentru creșterea gradului de utilizare a energiei verzi și pentru schema de comercializare a carbonului din California.

Care este programul evenimentului

  • conferința Speranță în Aer – 6 aprilie, ora 17.00, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” (Sala Frescelor)

Invitați:

  • Tim Flannery, ecologist, biolog și jurnalist de mediu, director al Climate Commission, profesor la Melbourne Sustainable Society Institute
  • Roxana Bojariu, climatolog și membră în echipa de autori ai rapoartelor IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) Raluca Ouriaghli, director Ateliere Fără Frontiere
  • Schimbările climatice și mediul de afaceri – 10 aprilie, ora 19.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare (Calea Victoriei 88)

Invitați:

  • Tim Flannery, ecologist, biolog și jurnalist de mediu, director al Climate Commission, profesor la Melbourne Sustainable Society Institute
  •  Roxana Bojariu, climatolog și membră în echipa de autori a rapoartelor IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)
  • Raul Pop, membru al Asociației Ecoteca, fost Secretar de Stat în Ministerul Mediului, consultant la EY Romania.

 

  •   Lansare de carte: „Speranță în aer” 11 aprilie, ora 19:00, la Seneca Anticafe

Invitat:

  • Tim Flannery, ecologist, biolog și jurnalist de mediu, director al Climate Commission, profesor la Melbourne Sustainable Society Institute
schimb
Afișul evenimentului „Speranță în Aer”

Potrivit organizatorilor, participarea la toate evenimentele este gratuită, în limita locurilor disponibile, și este condiționată de înscrierea la adresa de e-mail: irina.vasilescu@asociatiasnk.ro. Cei interesați pot găsi mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri