Schimbările climatice amplifică migrația și terorismul

Încălzirea globală conduce la un deficit de resurse de hrană și apă care provoacă migrarea în masă, competiția pentru resurse, iar eșecul instituților statului oferă un teren fertil conflictelor armate și terorismului. Acestea sunt concluziile sumbre ale raportului „Schimbarea climatică, o evaluare a riscurilor”, care a adunat expertiza mai multor oameni de știință, analiști politici și militari.

migratie

Odată cu creșterea nivelului mărilor, suprafața zonelor agricole se reduce, iar oamenii vor avea nenumărate motive pentru a deschide noi conflicte, îndeosebi în regiunile deja instabile ca Orientul Mijlociu și Africa. „O schimbare climatică importantă va determina probabil imense riscuri pentru securitatea națională și internațională”, se precizează în raport.  Curând, problemele refugiaților de astăzi vor părea neînsemnate în comparație cu numărul de fugari care aleg să-și părărsească locurile natale din cauza resurselor de hrana și apă limitate. „Migrarea ar putea avea loc pe o scară fără precedent în istorie”, se mai spune în raport.

Astfel de situații ar putea destabiliza țări care par astăzi solide, îndeosebi în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, avertizează specialiștii. Creșterea populației din Africa sub-sahariană, cea mai afectată regiune din lume de probleme alimentare, va exacerba aceste probleme.

Schimbarea climatică va exercita o presiune destabilizatoare asupra mai multor regiuni și țări în același timp, va reduce capacitățile de intervenție ale guvernelor și va lăsa fără administrație teritorii întregi. Acest vid de putere va favoriza apariția unor grupuri teroriste, care vor recruta ușor adepți din rândul populației marginalizate și sărăcite.

Citește și:

FOTO Migrații, mega-orașe, consum alarmant, în imagini

FAO: Vremea și politica, motive de instabilitate pe piețele alimentare

spot_img

Ultimele știri