Schimbarile climatice ar putea declansa conflicte grave in Orientul Mijlociu din cauza rezervelor, deja precare, de apa, se arata intr-un raport international citat de Reuters (VEZI STUDIU).
Negocierile esuate dintre Siria si Israel au avut ca tema rezervele de apa, acesta fiind si unul dintre motivele majore ale conflictului dintre Israel si Palestina. Grija pentru securitatea hranei si productivitatea agriculturii i-ar putea forta pe israelieni sa amane retragerea din Inaltimile Golan, ocupate inca din 1967.
„Asteptarile legate de viitoarele razboaie de mediu ar putea implica faptul ca felul in care trebuie abordate resursele ce se contracta este cresterea controlului militar asupra lor”, se arata in studiul realizat de Institutul international pentru dezvoltare sustenabila, o organizatie independenta cu sediul central in Canada.
30% din apa lacului Galileea, principala rezerva de apa a Israelului, provine din Inaltimile Golan. Din cauza schimbarilor climatice, nivelul in crestere al apelor ameninta sa contamineze singurul acvifer – depozit subteran de apa – al Fasiei Gaza, ce alimenteaza 1,5 milioane de palestinieni. In teritoriul West Bank, guvernat de liderul palestinian Mahmoud Abbas, majoritatea acviferelor sunt controlate de Israel.
„Intr-o regiune considerata cea mai privata de apa, tiparele climatologice prezic o vreme mai calda, mai uscata si mai putin previzibila. Temperaturile mai ridicate si cantitatile reduse de ploaie vor scadea debitele raurilor si vor incetini ritmul in care acviferele se reincarca”, anunta studiul, ce se concentreaza pe regiunea Levant.
Datele incluse in studiu indica faptul ca rationalizarea apei ar putea incepe inca din 2050, in conditiile unei cresteri a populatiei pana la 71 de milioane de oameni. In prezent, 41 de milioane de oameni populeaza regiunea Levant, ce cuprinde Siria, Iordania, Israel, Liban si teritoriile palestiniene.
Regiunea este afectata deja de seceta si tensiuni sociale, iar somajul a ajuns la 27%. Deceniile de conflicte dintre arabi si israelieni complica eforturile de colaborare mai ales in cazul resurselor comune.
Foto: Reuters