Schimbarile climatice afecteaza grav activitatile turistice

Desi se crede ca fermierii sunt cei mai afectati de incalzirea globala, operatorii turistici nu sunt cu mult in urma lor. Efectele schimbarilor climatice isi spun cuvantul in derularea activitatilor turistice, din statiunile de schi pana la recifele de corali.

Impactul incalzirii globale asupra turismului a fost tema centrala pentru cei aproape 100 de participanti la conferinta "Climate Change and Tourism", organizata de ONU la Davos, Elvetia, in decursul acestei luni. "Turismul trebuie sa se adapteze cat mai repde", se arata in raportul final.

"Toata industria turismului va fi afectata pentru ca fiecare destinatie este influentata de starea climei. Unii oameni vor afla ca nu mai pot desfasura activitati turistice", a declarat Geoffrey Lipman, secretarul general asistent al Organizatiei Mondiale a Turismului din cadrul ONU.

Iminenta schimbarilor climatice nu va afecta in aceeasi masura toti operatorii. Statele dezvoltate trebuie doar sa-si ajusteze strategiile dar pentru tarile de-a lungul ecuatorului declinul turismului poate duce la prabusirea economiei. Un astfel de exemplu este Africa unde turismul reprezinta principala sursa de venit.

Industria turismului este responsabila pentru 5% din emisiile de dioxid de carbon de la nivel mondial iar tarile sarace nu au resursele financiare pentru a implementa masuri eco-friendly. "Este frumos cand vorbim despre reducerea traficului aerian dar multe state depind de asta. Ganditi-va la Australia si Noua Zeelanda. Mai mult, ganditi-va la ce se va intampla cu tarile sarace, Maldive, Seychelles si statele din Africa, pentru care transportul aerian este singurul mijloc de a aduce turisti", a declarat Geoffrey Lipman.

Recunoscand impactul schimbarilor climatice asupra turismului, Fiji a contopit ministerul Mediului si ministerul Turismului. "Turismul este singura sansa pentru iesirea din saracie in Fiji. Fara el, economia noastra ar intra in colaps. Trebuie deci sa ne gandim cum ne vom adapta schimbarilor climatice", a declarat Banuve Kaumaitotoya, secretarul permanent al Ministerului Mediului si Turismului din Fiji.

Autoritatile din Fiji incearca sa stabileasca noi standarde cum ar fi nivelul la care se pot realiza constructiile de bungalouri. "In acest moment, efectul este subtil dar nu vrem ca recifele sau insula noastra sa dispara", a adaugat Banuve Kaumaitotoya.

In schimb, in statiunea canadiana de schi Whistler Blackcomb, stratul de zapada este mai mare de la an la an. "Construim instalatiile de teleski la inaltimi mai mari", a declarat Arthur De Jong, managerul resurselor de mediu din statiune. Statiunea are un plan avansat de mediu care vizeaza interzicerea masinilor in satul turistic si dezvoltarea unor oferte pentru sezonul de vara.

Conferinta de la Davos a lansat un apel turistilor sa tina cont de mediu si sa incerce sa reduca consumul de carbon de cate ori este posibil. Dar limitarea zborurilor spre Fiji sau Antalya va ridica nivelul de saracie.

Foto: thebigday.com

Sursa: iht.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri