Studiu: Schimbările climatice vor duce la triplarea numărului de migranți spre UE

1 milion de migranți ar putea ajunge în Uniunea Europeană anual până în 2100 din cauza schimbărilor climatice, conform unui nou studiu.

schimbari climatice refugiati climatici
via 350.org flickr

Autorii studiului au analizat solicitări de azil către Uniunea Europeană din 103 țări între 2000 și 2014, perioadă în care se depuneau aproximativ 350.000 de solicitări pe an. Le-au comparat cu informații legate de factori de mediu, cum ar fi temperatura și mediul, găsind o legătură între vreme și numărul de solicitări. Au observat că numărul acestora creștea pe măsură ce temperatura medie atingea mai mult de 20 de grade în perioada de vegetație (când plantele se dezvoltă).

Țările în curs de dezvoltare, cele mai vulnerabile

Schimbările climatice vor aduce multe secete, inundații, valuri de căldură și alte fenomene meteo extreme, precum și creșterea nivelului mărilor. Acestea vor afecta în special țările în curs de dezvoltare și vor face agricultura greu sau chiar imposibil de practicat în regiuni ale globului ca Africa sub-sahariană sau părți din Asia. Multe insule și zone de coastă vor fi în curând înghițite de ape, iar alte zone sunt în plin proces de deșertificare.

Bob Ward, director de Politici și Comunicare la Institutul de Cercetare pentru Schimbări de Climă și Mediu din cadrul Școlii de Economie și Științe Politice din Londra, a declarat pentru The Guardian:

„Acest studiu arată cum Europa va fi afectată de unul dintre cele mai serioase efecte ale schimbărilor climatice. Sute de milioane, poate miliarde de oameni vor fi expuși creșterii nivelului mării și schimbării extreme a vremii care vor cauza migrații în masă, departe de cele mai vulnerabile locuri. Știm din istoria umană că migrațiile duc adesea la conflict și război, cu consecințe devastatoare. Imensele costuri potențiale ale conflictelor legate de migrație sunt de obicei omise din modelele economice ale schimbărilor climatice.”

Refugiații climatici, nerecunoscuți încă de lege

Între 2008 și 2015, în jur de 26 milioane de oameni au fost strămutați în fiecare an din cauza dezastrelor cauzate de climă, conform Oxfam. Cu toate acestea, migranții climatici nu sunt considerați refugiați, conform Convenției Internaționale privind Statutul Refugiatului, care a fost ultima oară revizuită în 1967. Astfel, migranții nu primesc niciun fel de protecție oferită în mod normal refugiaților.

Anul trecut, după situația imigranților din Siria, liderii globali au căzut de acord asupra a două pacturi pe care vor să le adopte în 2018, legat de refugiați și migranți.

Mai mult de 50 de state au creat legislații cu privire la refugiații climatici. De exemplu, Noua Zeelandă plănuiește să introducă prima viză umanitară pentru refugiați climatici, în special pentru locuitorii insulelor din Pacific, care vor trebui să-și părăsească în curând țările din cauza creșterii nivelului mărilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri