Schimbari climatice: planificarea in caz de dezastre

Strategia Comisiei Europene (CE) la capitolul “Schimbari climatice: planificarea in caz de dezastre” ar urma sa coordoneze reactia statelor membre la impactul incalzirii globale asupra comunitatilor locale.

UE s-a angajat sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera insa simpla stabilire a unor obiective care sa determine incetinirea cresterii temperaturilor medii nu este suficienta.

Unele tari iau deja masuri de combatere a efectelor incalzirii globale. Altele insa, din diverse motive, nu au facut nimic in acest sens. De aceea, CE propune o noua abordare coordonata la nivelul UE.

Demersul este usor de inteles. Lipsa pregatirii intr-o tara sau o regiune poate provoca aparitia unei probleme in alta parte. Consecintele fenomenelor naturale extreme, cum ar fi inundatiile, eroziunea si incendiile de padure, sunt deseori preocupari comune”, potrivit CE.

Abordarea UE ar urma sa puna accent pe:

-sprijinirea tarilor si localitatilor in elaborarea planurilor de adaptare la schimbarile climatice – prin finantare sau alte forme de sprijin;

-pe includerea de masuri adecvate in programele UE pentru sectoare economice critice, cum ar fi agricultura si pescuitul si pentru proiecte regionale.

Scopul acestei masuri ar fi sa consolideze capacitatea de rezistenta a infrastructurii si sa incurajeze cetatenii, intreprinderile si guvernele sa incheie polite de asigurare pentru pierderi provocate de dezastre naturale, sa incurajeze cercetarea avand ca obiect efectele potentiale ale schimbarilor climatice, cat si extinderea retelei europene pentru adaptarea la schimbarile climatice.

Viata, sanatatea si proprietatile multor oameni sunt deja in pericol din cauza producerii unui numar tot mai mare de fenomene meteorologice extreme. Europa Centrala si de Sud trebuie sa faca fata valurilor de caldura, incendiilor de padure si secetei. Regiunile din nordul si nord-estul continentului se confrunta cu inundatii si cu eroziunea zonelor de coasta”, sustin reprezentantii CE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri