Schimbările climatice amenință monumentele antice din Grecia

Schimbările climatice afectează monumentele antice din Grecia, avertizează oamenii de știință. Poluarea aerului și ploaia acidă erodează marmura monumentelor, iar secetele și furtunile violente au cauzat probleme structurale ale templelor și zidurilor antice.

Deși dealul Acropolis, unde se află Parthenonul, este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Grecia, există semne că schimbările climatice afectează tot mai mult monumentele.

Parthenonul a fost ridicat în secolul 5 î.Hr, fiind dedicat zeiței Atena. În ultimul secol au avut loc numeroase eforturi de a proteja Acropolisul și monumentele sale. Însă țara are sute sau chiar mii de situri arheologice vulnerabile.

„În fiecare an, avem mai multe cazuri… Oferim mai mulți bani, bani neașteptați pentru a proteja zidurile orașelor [antice] care nu aveau probleme înainte, pentru a proteja zona de coastă.”, a declarat pentru Reuters Maria Vlazaki, secretar general în cadrul ministerului grec al culturii.

Regiunea în care se află Atena a fost afectată grav de inundații și incendii de vegetație în ultimul deceniu. Un incendiu de vegetație care a avut loc în peninsula Peloponez în 2007 a amenințat templele și stadionurile Olimpiei antice, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.

Christos Zerefos, profesor la Academia din Atena, a declarat că evenimentele meteo extreme au devenit tot mai frecvente, iar schimbările bruște de la perioade de inundații la perioade de secetă au un efect destabilizant asupra monumentelor.

Zerefos a explicat pentru Reuters că Grecia are nevoie de o mai bună protecție a monumentelor sale și de un sistem de monitorizare care poate oferi protecție în plus în caz de fenomene meteo extreme.

Un studiu realizat la sfârșitul anului trecut avertiza că zeci de situri UNESCO din zona mediteraneană ar putea fi distruse de schimbările climatice. Dintre cele 49 de situri studiate, 37 sunt deja amenințate de inundațiile care vor avea loc în următorii 100 de ani, iar 42 ar putea fi distruse de eroziunea coastelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri