Schimbările climatice și crizele de apă printre primele cinci riscuri în 2019 – Raport WEF

Schimbările climatice și criza apei sunt printre primele cinci riscuri ale acestui an, potrivit celei de-a 14-a ediții a raportului anual realizat de Forumul Economic Mondial (WEF).

„Raportul privind riscurile globale 2019” evaluează peisajul riscului global actual și identifică domenii de acțiune în 2019.

Documentul prezintă rezultatele celui mai recent studiu privind percepția riscurilor globale al WEF, care a investigat aproape 1.000 de factori de decizie din sectorul public, din sectorul privat, din mediul academic și din societatea civilă. Studiul a identificat eșecurile extreme ale politicii meteorologice și schimbărilor climatice drept cele mai grave amenințări în următorul deceniu. Raportul îndeamnă guvernele și organizațiile să abordeze impactul amenințărilor specifice și să facă pregătiri pentru a contracara potențialele efecte negative în cazul în care acestea apar.

Raportul enumeră evenimentele meteorologice extreme, „eșecul atenuării schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice”, și dezastrele naturale ca primele trei riscuri în termeni de probabilitate. În ceea ce privește impactul, armele de distrugere în masă se află pe primul loc în listă, urmate de eșecul de atenuare și adaptare la schimbările climatice, evenimente meteorologice extreme, crize de apă și dezastre naturale.

Raportul constată, de asemenea, că riscul izbucnirii bolilor infecțioase este în concordanță cu cel al schimbărilor climatice, riscurile de focar crescând semnificativ în ultimii 30 de ani și aproape 200 de evenimente epidemice care apar în fiecare an începând cu 2011.

Raportul descrie în continuare modul în care riscurile sunt interconectate și au potențialul de a se influența reciproc. De exemplu, pierderea biodiversității în lanțul alimentar uman afectează sănătatea și dezvoltarea socio-economică, cu implicații asupra productivității și securității regionale, printre altele.

În plus, provocările și riscurile legate de schimbările climatice, de condițiile meteorologice extreme și de stresul acvatic, de exemplu, necesită o abordare holistică pentru a aborda pericolele multiple și a construi rezistența infrastructurii de bază.

spot_img

Ultimele știri