Scandalul din Cogealac, bataie cu mize mari

CEZ detine toate avizele necesare pentru derularea lucrarilor in zona Cogealac, iar la originea scandalului de ieri sta sustinerea de catre primarul comunei a unui alt proiect eolian, au explicat pentru ”Green Report” reprezentantii companiei cehe, la o zi dupa incidentele violente intre localnici si agentia de paza angajata de aceasta.

Concurenta CEZ din Cogealac este firma Eolica Dobrogea, care intentioneaza sa dezvolte un proiect eolian de mare anvergura pentru compania spaniola Iberdrola Renovables, cel mai mare producator de energie din surse regenerabile din lume.

”Pentru prima parte a proiectului, desfasurat la Fantanele, autorizatia de constructie a fost emisa de Consiliul Judetean Constanta in anul 2008. Pentru partea a doua, din comuna Cogealac, documentatia a fost depusa anul trecut si a fost emisa la mijlocul acestei luni”, a explicat purtatorul de cuvant al companiei CEZ, Cosmina Marin. Ea a respins astfel informatiile furnizate ”Green Report” de surse din domeniul eolian, potrivit carora autorizatia de constructie a proiectului CEZ ar fi fost valabila doar pentru lucrarile din comuna Fantanele, neincluzand etapa derulata la Cogealac.

Primarul nu vrea drumuri de la CEZ

Pana la publicarea acestui material, primarul Cati Hristu nu a putut fi contactat. El declarase ieri pentru ”Adevarul de Seara Constanta” ca ”pe aceeasi suprafata, administratia locala precedenta acordase autorizatii de construire pentru alte firme, care acum se suprapun. ”Noi am solicitat Inspectoratului Teritorial in Constructii sa ne prezinte documentele care au stat la baza autorizarii construirii celor sase turbine pe teritoriul comunei Cogealac”, a spus edilul.

Reprezentanta CEZ sustine ca lucrarile nu necesita o autorizare suplimentara din partea primariei Cogealac, intrucat exista un acord al comunitatii locale obtinut de dezvoltatorul Continental Wind Partners inainte ca CEZ sa cumpere proiectul, pe vremea fostului primar al comunei. ”Avizul dat de comunitatea locala este valid pentru ca a fost eliberat de o institutie, nu de o persoana, daca primarul s-a schimbat documentul nu isi pierde valabilitatea”, a mai spus Cosmina Marin.
Ea a mentionat ca singurele documente solicitate primariei vizeaza un acord pentru consolidarea soselei utilizate de companie, lucru pe care CEZ l-a facut si in Fantanele, unde au fost construite peste 130 km de drumuri. Primaria Cogealac a refuzat sa isi dea acordul.

Politia vegheaza

Cinci oameni au fost raniti, ieri dimineata, in localitatea Cogealac, in urma unui conflict dintre primar primar si paznicii firmei CEZ. Agentii au tras cu gloante de cauciuc, dupa ce primarul Cati Hristu si mai multi localnici au incercat sa opreasca lucrarile de pe santierul CEZ. Dupa incidentele violente de ieri, zona este monitorizata de echipaje de politie, iar politistii continua audierile celor implicati in scandal.

Parcul eolian construit de CEZ este cel mai mare din Europa, cu o capacitate de 600 MW. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde de euro.
Fantanele si Cogealac sunt situate in Dobrogea, la nord de Constanta si la aproape 17 km de tarmul Marii Negre.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri