Resursa de apa a Romaniei va inregistra o scadere de 10 – 15% pentru orizontul de timp 2050 – 2070, a declarat, luni, in cadrul conferintei cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“, organizata de Institutul European din Romania (IER), Daniela Radulescu, director interimar al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Zonele vulnerabile vor ramane sudul Moldovei, o parte din Oltenia si Dobrogea. Acestea sunt zonele pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere atunci cand discuta de masuri de adaptare la schimbarile climatice”, a declarat, pentru Green Report, Daniela Radulescu.
De asemenea, aceasta a tinut sa precizeze ca pana acum, desi resursa de apa s-a diminuat, insa nu in mod semnificativ, a scazut si cererea.
In 1989, Romania consuma 21 miliarde mc/an. In prezent ne sunt necesari doar 8,5 miliarde mc/an. Minima s-a inregistrat prin 2005, cand s-au consumat intre 5 si 6 miliarde mc/an, iar de atunci suntem pe un trend ascendant in ceea ce priveste cererea de apa”, a mai spus directorul interimar al INHGA.
Ce anume a condus la o scadere a tat de drastica a cereri? Daniela Radulescu a declarat ca desfiintarea sistemelor de irigatii este una dintre principalele cauze.
In 1988 erau irigate 3 milioane de hectare, iar in ultimii cinci ani s-au irigat doar 250.000 de hectare, mai putin de 10%”, a explicat Radulescu.
Cata apa ne revine pe cap de locuitor
O alta problema ridicata de reprezentanta INHGA, a fost aceea a valorii cantitatii de apa din Romania pe cap de locuitor.
Noi ne putem lua apa in proportie de 29% din rauri, 62% din Dunare si 9% din apele subterane. Insa nu este bine, deoarece Dunarea se afla in extremitatea sudica a tarii si nu poate fi valorificata ca o adevarata resursa. De aceea, atunci cand se calculeaza resursa de apa pe cap de locuitor, in general, vom avea doua tipuri de date: unul care tine seama de Dunare si ne duce la 6.500 mc/an, si un altul care nu tine cont de Dunare si ne duce la 2.500 mc/an”, a declarat Radulescu.
Potrivit acesteia media europeana este de 4.500 mc/an.
Unde ne putem incadra? Peste medie sau sub medie? Raspunsul e unde la mijloc”, a mai spus Daniela Radulescu.
„Securitatea alimentara
si a resurselor de apa”
Institutul European din Romania (IER) organizeaza, astazi, in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert in Romania si Fundatia EURISC, conferinta cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“.
Printre invitati se numara Elena Dumitru, secretar de stat, Ministerul Mediului; Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanantatii; Vasile Pintilie, director general, Administratia Nationala „Apele Romane”; Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA; Ion Sandu, director general, ANM, cat si reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Publicatia Green Report se afla printre partenerii media ai evenimentului.
Garantarea securitatii alimentare si a resurselor de apa constituie un interes-cheie pentru cetatenii romani si cei europeni, iar pentru realizarea acestora este necesar un cadru multilateral de masuri adoptate la nivel national, european si mondial”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Dragan, directorul IER.
IER, institutie publica, sub autoritatea Guvernului Romaniei, al carui director general este prof. univ. dr., Gabriela Dragan, are ca misiune furnizarea de expertiza, in domeniul afacerilor europene, pentru administratia publica, mediul de afaceri, parteneri sociali, cat si pentru societatea civila.