Vineri a fost lansat în spațiu un satelit de observare a Terrei, construit în colaborare de China şi Brazilia, care va monitoriza Pădurea Amazoniană și schimbările de mediu.
Foto: captură video
Earth Resource Satellite-4A (CBERS-4A) a fost lansat la bordul unei rachete Long March-4B de la baza de lansare din nordul provinciei chineze Shanxi, a precizat agenţia chineză Xinhua, citată de Reuters.
Alţi opt sateliţi aflaţi la bordul aceleiaşi rachete au fost plasaţi pe orbită, printre care un microsatelit cu spectru larg, echipat cu instrumente de teledetecţie şi donat Etiopiei.
Satelitul este cel de-al şaselea dezvoltat în cadrul proiectului bilateral China-Brazilia Earth Resources Satellite (CBERS), care a demarat în 1988. Programul bilateral este considerat drept un model pentru o cooperare mai largă între statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Sateliții au fost proiectaţi pentru observarea Pământului de pe orbită în scopuri non-militare.
Statele BRICS au purtat discuţii pentru încheierea unui acord cadru privind crearea unei constelaţii de sateliţi pentru observarea Pământului prin teledetecţie şi partajarea datele obţinute de sateliţii ţărilor partenere.
Fiecare ţară va oferi unul sau doi sateliţi pentru realizarea constelaţiei, potrivit informaţiilor oferite în 2018 de Administraţia Spaţială Naţională din China. Sateliţii CBERS vor fi incluşi în programul constelaţiei de sateliţi. În prezent, dintre ţările care fac parte din BRICS, doar Africa de Sud nu are sateliţi proprii.
În luna august, Brazilia s-a confruntat cu 85% mai multe incendii, comparativ cu anul trecut: statisticile vorbeau de un total de 80.626 de incendii înregistrate până în ultima duminică a lunii.
În Rondonia, unitatea federativă a Braziliei și zona cea mai grav afectată de acest foc devastator, au izbucnit 6.436 de incendii de la începutul anului până în august, conform Institutului Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia (INCS). Oficialii NASA susțin că această regiune este cea mai defrișată din întreg Amazonul.