10.000 de sticle de plastic. Este numărul de PET-uri folosite pentru construirea unei case cu două camere. Ideea îi aparține unui antreprenor panamez, care vrea să contribuie astfel la rezolvarea problemei deșeurilor.
În Bocas Del Toto, Panama, un antreprenor a avut într-o zi o idee nebună: să construiască un întreg sat, cu 120 de case, din PET-uri folosite. Nu a rămas la stadiul de idee, ci a început să o pună în practică. A construit deja câteva case cu două camere, pentru pereții căreia a folosit câte 10.000 de sticle de plastic.
Numele lui este Robert Bezeau. Prin acest proiect, vrea să demonstreze că problema sticlelor de plastic care devin deșeuri poate fi rezolvată mult mai eficient decât este în acest moment. Doar în SUA, se aruncă 35 de miliarde de PET-uri în fiecare an. Se pare că, pe parcursul vieții, un om generează aproximativ 14.400 de PET-uri, suficient penru a construi o casă cu 2 dormitoare.
Cum se construiește o casă din PET-uri
Robert crede că sticlele se pot folosi pentru construcția de case în comunități defavorizate. Echipa sa înghesuie sticlele în carcase metalice de 60 de cm pe 2,7 m, cu o grosime de 18 cm. Apoi, carcasele sunt întărite cu armătură, îmbrăcate în ciment și văruite.
Datorită aerului din interior, sticlele funcționează ca sistem de izolare, păstrând aerul din interior cu 17 grade mai rece decât în exterior, fără consum de energie. De asemenea, folosirea sticlelor garantează rezistența în caz de cutremur, susțin dezvoltatorii.
Proiectul poate fi susținut pe site-ul GoFundMe. În materialul următor, Robert Bezeau vorbește despre ideea sa, iar mai mutle detalii pot fi găsite pe site-ul proiectului :