Sase judete au gropi de gunoi ilegale sau nu au deloc

“In acest moment exista sase judete in Romania in care functioneaza ilegal sau nu exista gropi de gunoi, iar operatorii de salubritate duc deseurile in alte judete, ceea ce este de neconceput”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in cadrul unei intalniri organizate de Asociatia Romana de Salubritate (ARS). Conferinta a fost prilejuit de finalizarea proiectului national “Obligatii ale autoritatilor locale in gestionarea deseurilor generate de populatie”.

Participantii au atras atentia necesitatii unei implicari mult mai serioase a autoritatilor locale in procesul de absorbtie a fondurilor europene pentru a sustine dezvoltarea sistemului de management al deseurilor la nivel national.

Potrivit reprezentantilor ARS, Romania trebuie sa raspunda presiunilor legislative in domeniul mediului din ce in ce mai mari, impuse de Uniunea Europeana, mai ales in contextul in care o noua directiva cadru va trebui transpusa in legislatia romaneasca pana la sfarsitul acestui an. Conform documentului, tara noastra este obligata pana in anul 2015 sa implementeze colectarea selectiva a deseurilor generate de populatie pentru cel putin patru fluxuri (plastic, metal, sticla si hartie/carton) si sa recicleze pana in 2020 cel putin 50% din cantitatea de deseuri municipale generate. De asemenea, tinta la DEEE-uri este in acest an pentru Romania de 4 kilograme/locuitor si, in pofida campaniilor de informare si constientizare, nu se intrevad posibilitati reale de atingere a acestui obiectiv.

“Colectarea selectiva nu mai este o necunoscuta pentru operatorii de salubritate, dar pentru a opera un sistem performant managementul si business-ul acestora trebuie sa suporte schimbari semnificative. O strategie pe termen lung adaptata la complexitatea cerintelor europene trebuie sa fie o prioritate pentru toti actorii implicati”, a declarat Viorel Marcu, director ARS.

Prin Programul POS Mediu, Romania are 38 de proiecte majore cu o valoare estimata de aproximativ un miliard de euro. Pana in prezent, au fost aprobate cinci dintre acestea. Potrivit directorului Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Doina Frant, celelalte proiecte din portofoliu in valoare de aproximativ 850 de milioane euro se afla in diverse stadii de pregatire si vor fi transmise Comisiei Europene pana la sfarsitul acestui an.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri