Sarkozy negociaza pachetul climatic cu Romania

Nicolas Sarkozy a mers sambata in Polonia pentru a convinge Polonia si celelalte state din est, printre care si Romania, sa aprobe pachetul climatic al UE, printr-un compromis privind industria carbunelui, informeaza Reuters.

Presedintele prin rotatie al UE, Sazkozy, s-a intalnit cu prim ministrul polonez Donald Tusk si premierii Romaniei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei si ai statelor baltice in vederea unui acord inaintea summitului climatic al UE de pe 11-12 decembrie.

"Daca nu reusim sa ajungem la un acord pana in pranz, noaptea de 11 spre 12 decembrie va fi foarte lunga", a declarat vineri un oficial din biroul lui Sarkozy.

Sarkozy a avut o intrevedere de 30 minute cu Donald Tusk la ora 13 dupa care a intrat intr-o conferinta cu liderii celorlalte state care se opun pachetului climatic. 

Ministrul de mediu polonez Maciej Nowicki a refuzat vineri un compromis propus de Franta pentru a acorda mai mult timp Poloniei sa iasa de sub dependenta de carbune.

"Este un pas in directia cea buna, dar nu suficient", a declarat oficialul polonez, pe marginea summitului de la Poznan care se tine in Polonia pana pe 12 decembrie. Acesta a adaugat ca Polonia necesita mai mult timp de adaptare regulatiilor UE decat cel propus de Sarkozy.

Planul francez prevede ca instaurarea sistemului de cumparare a unei tone de emisii prin certificate de carbon sa fie implementat incepand cu 2013 in UE, cu exceptia statelor de est care ar avea o derogare pana in 2016. 

"Este dificil de spus care va fi concluzia la summitul UE", a mai adaugat Nowicki. Acesta a precizat ca Polonia va negocia in continuare o propunere mai avantajoasa pentru tarile din est, chiar daca asta ar insemna sa prelungeasca intalnirile. 

Polonia propune aderarea statelor din est la reducerea masiva emisiilor de carbon in 2020, si nu mai devreme.

Desi lupta pentru a obtine concesii pentru Polonia din partea UE, in cadrul summitului ONU de la Poznan, gazda Maciej Nowicki incearca sa impulsioneze cele 187 state prezente spre o strategie internationala cat mai ambitioasa in ceea ce priveste incalzirea globala. Planul international va fi adoptat la Copenhaga in decembrie 2009. 

spot_img

Ultimele știri