Studiu: 90% dintre brandurile de sare testate la nivel global conțin microplastice

Microplasticele contaminează sarea de masă din întreaga lume, conform unui nou studiu care a găsit particule de microplastic în 36 dintre cele 39 de branduri de sare testate.

O echipă de cercetători din Coreea de Sud și de la Greenpeace East Asia au testat 39 de branduri de sare de masă care proveneau din 21 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia. Cele trei branduri care nu conțin microplastic sunt din Taiwan, China și Franța.

Densitatea microplasticelor găsite în sare variază semnificativ în funcție de branduri, însă printre cele mai contaminate branduri se numără cele din Asia. Cele mai ridicate cantități de microplastice au fost descoperite în sare comercializată în Indonezia. Conform unui studiu realizat în 2015, Indonezia este pe locul 2 în lume când vine vorba de poluarea cu plastic.

„Rezultatele sugerează că ingestia de către om a microplasticelor prin intermediul produselor marine este strâns legată de emisiile dintr-o anumită regiune.”, a declarat Seung-Kyu Kim, profesor de științe marine la Universitatea Incheon din Coreea de Sud.

Cel mai contaminat tip de sare este sarea de mare, urmată de sarea de lac și sarea de rocă.

Studiu: oamenii ar putea ingera mai mult de 100 microplastice la fiecare masă

Conform analizei, un adult ingerează în medie aproximativ 2.000 de microplastice pe an, doar prin intermediul sării.

Un studiu recent realizat la Universitatea din York, Marea Britanie, atrăgea atenția că nu există suficiente date pentru a evalua impactul microplasticelor asupra sănătății umane și că este nevoie urgentă de cercetări mai amănunțite.

Conform unui alt studiu realizat anul acesta, majoritatea brandurilor de apă de la marile companii conțin particule de microplastic.

Alternative.blue – Alternative durabile, naturale, la produsele de uz comun din plastic

Se estimează că 330.000 de tone de microplastice ajung în mediul înconjurător în fiecare an, în urma uzurii anvelopelor de la vehicule, precum și de la instalații de tratare a apelor reziduale, avioane și textile sintetice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri