Sărbători sustenabile. Inspirație de la cititorii Green Report

Am întrebat cititorii Green Report și alte persoane care se străduiesc să aibă un stil de viață cu impact cât mai mic asupra mediului ce măsuri vor lua sau au pus deja în practică, pentru a se bucura de sărbători sustenabile. Unii au renunțat la cadouri și fac donații, alții evită plasticul, iar alții au făcut provocări în comunitatea lor să găsească și să aplice cât mai multe idei de acest fel.

Andreea Stark Nu fac cadouri. Deloc. Nu mă duc nicăieri, stau acasă. Oricum nu poți să te bucuri de sărbători în tropăială turmelor de consumatori care aleargă să-și umple coșurile și portbagajele. Abia aștept să plece toți să taie porcul, să se facă liniște în oraș.

Georgeta Elisabeta Ionescu Nu plastic – este exclus din toate combinațiile. Cadourile sunt preponderent fie consumabile: prăjituri, biscuiți cu lavandă, etc.; fie vii: plante; fie reciclabile; fie mici obiecte decorative handmade. Când pui suflet în ele, și cadourile sunt primite cu mai multă bucurie.

Sașka Mihajlovic De câțiva ani am renunțat la cumpărat cadouri inutile și, cel puțin în noua mea familie (cuplu), nu obișnuim să cumpărăm în general mai nimic dacă nu avem nevoie. Totuși, pentru „vechea” familie (părinți) de Crăciun și de zilele de naștere cumpăr cărți. Ce citesc eu pe Kindle, și îmi place, cred că e frumos să apară și în bibliotecă și așa împart și cu membrii familiei. Nu împodobim nici brad și nici casa. Decorațiunile le-am dat mamei, care încă se bucură de brad.

În noua familie cumpărăm mâncare des și puțină, indiferent că sunt sărbători sau nu, dar încercăm să-i convingem și pe ceilalți să renunțe la tradițiile balcanice de a găti zeci de kilograme de mâncare (sau chiar sute – dacă ne gândim la obiceiul tăiatul porcului). Cel mai probabil ambele seri le vom petrece ca oricare altă seară din weekend cu cină, vin și Netflix.

Artificiile m-au încântat în copilărie, iar acum simt fix opusul, când știu ce înseamnă pentru un animal de companie zgomotul produs. Pot spune că înlocuiesc artificiile cu luatul în brațe al câinelui, pentru a-l calma. Mi-ar plăcea să conștientizăm toți că cel mai frumos cadou pentru cei dragi e timpul petrecut împreună, nu ceva material.

Aura Munteanu Am discutat cu prietenii și am decis că e mai bine să facem donații decât să ne dăm cadouri.

Gabriela Solomon La cadouri încercăm să ne orientăm spre experiențe: mers împreună la un concert, la piscină – lucruri pe care nu le facem în mod normal. Pentru copiii mai mari ne-am gândit la un abonament la jucării (Evertoys), ca să simtă un soi de „Crăciun” în fiecare lună. Pentru cei mici sunt cadouri second-hand la jucării. Mâncăm de la părinți, să ne asigurăm că nu fac ei risipă.

Brown bear (Ursus arctos) female embracing and taking care of one of her cubs.

Gabriela Nicolae Nu cumpăr brad natural, și nu prea fac cadouri. Mai bine donații.

Larissa Mezinu Anul trecut am pornit o campanie într-o comunitate de părinți, în fiecare zi postam câte o idee inspirațională legată de sărbători, pe trei subiecte: jucării/cadouri; decorațiuni; mâncare și băutură.

  • am luat cadouri de la magazine second hand (căciula din cașmir și mănuși din lână) și de la producători locali;
  • am făcut albume cu poze pentru persoane dragi și le-am oferit cadou;
  • am făcut decorațiuni de mână din conuri de brad pictate, din carton decupat și pictat sau din crengile uscate ale unei sălcii crețe, puse într-o vază și de care am prins decorațiuni;
  • am vorbit despre necesitatea de a cumpără mâncare/ produse de la localnici și cam care ar fi acestea (fiecare s-a exprimat în comentarii);
  • am făcut turtă dulce în casă, apoi pusă în borcane (borcanul de sticlă în care a fost iaurt), ușor decorat și ăsta a fost cadoul oferit colegilor de birou.

Foto: Larissa Mezinu

Totul a pornit de la următoarea idee: în luna decembrie crește apetitul consumatorist și, de cele mai multe ori, luăm decizii nechibzuite, cumpărând mult plastic, pachete și ambalaje sau cadouri fabricate în China – produse care prin călătoria lor către România lasă o amprenta negativă, cadouri și pachete care ajung la gunoi. Sărbătoarea Crăciunului este despre a dărui și despre familie, trebuie să conștientizam faptul că e nevoie să exploatăm acele ritualuri minunate și activități care ne aduc alături de familie, de prieteni, dar respectând planeta.

Oana Mihaela O idee bună e să cumperi experiențe în loc de lucruri, pe care să le dăruiești celor dragi. Un bilet la un spectacol cu artistul preferat, o călătorie de weekend într-un oraș încă nevizitat, o cină la un restaurant deosebit, o ședința foto profesională etc.

Maria Antoanela Ioniță Un prieten mi-a dat o idee foarte faină pentru viitor, când bradul meu artificial nu se va mai lasă asamblat. Să cumpărăm brăduți de pepinieră și să îi replantăm la noi, la prieteni, în păduri. Oxigen pentru toată lumea.

Obancea Elena Am cumpărat un brăduț cu rădăcină (l-am găsit la un preț mult mai mic decât un brad artificial) și l-am plantat într-un vas de teracotă reciclat, l-am acoperit cu staniol reciclat, podoabe reciclate (multe găsite).

Alunița Voiculescu Clar fără brad natural, poate și fără carne de porc (deși asta e greu, mai avem de luptat cu noi înșine până să reușim să o scoatem de tot din meniuri, dar împuținăm treptat), ambalaje reciclate și mai găsim noi câte ceva până la Crăciun.

Marilena Crina Eu am eliminat carnea de orice fel, în proporție de 80%, din alimentație. Încet și sigur. Cât despre brad, aș prefera unul pe care îl pot pune în grădină, dar am unul artificial. Așa fac economie.

spot_img

Ultimele știri