Sapte termocentrale vor fi scoase din uz pana in 2019

Sapte termocentrale si grupuri energetice, cu o capacitate totala de peste 1.200 de MW, vor fi scoase din functiune pana in anul 2019 din cauza emisiilor poluante pe care le genereaza, potrivit Hotararii de Guvern nr. 1096/2013, publicata joi in Monitorul Oficial.

Astfel, in acest an va fi scos din functiune un grup de 210 MW de la termocentrala Doicesti si doua grupuri a cate 50 de MW apartinand CET Brasov.

Urmeaza un grup de 50 de MW al CET Grozavesti din cadrul Electrocentrale Bucuresti, precum si un grup de 210 MW de la Electrocentrale Deva, care vor fi inchise in 2017.

Un an mai tarziu, in 2018, isi vor inceta activitatea 300 de MW de la Turceni, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, si 125 de MW de la CET Bucuresti Sud.

In 2019 va fi scos din functiune si grupul de 210 MW al termocentralei Borzesti.

In schimb, in perioada 2013-2020 sunt estimate sa intre in functiune 29 de centrale, unele noi, altele insemnand grupuri modernizate in cadrul termocentralelor existente.

Astfel, vor fi modernizate Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Complexul Energetic Oltenia — Turceni, Craiova, Isalnita, Rovinari, termocentrala Iernut care apartine Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara — Paroseni si Deva, CET Arad, CET Govora, precum si alte centrale mai mici.

Printre investitiile noi este enumerata centrala pe ciclu combinat de la Brazi, detinuta de Petrom, centrala din Suceava pe biomasa construita de Adrem Invest si Braila Power, centrala pe huila de import pe care vor sa o construiasca Enel si E.ON.

La punerea in functiune a unei investitii care reprezinta o noua capacitate de productie a energiei electrice se scoate din functiune o capacitate existenta echivalenta cu 25% din capacitatea pusa in functiune, cel mai tarziu in anul urmator anului punerii in functiune a noii capacitati de productie a energiei electrice”, se arata in textul Hotararii de Guvern.

Prin urmare, capacitatea cumulata a noilor termocentrale se ridica la aproximativ 4.800 de MW.

Comisia Europeana a acceptat sa acorde in continuare, in perioada 2013-2020, certificate gratuite de emisii pentru anumite termocentrale care au planuri de investitii.

Romania a cerut o astfel de derogare si a transmis Planul National de Investitii la Bruxelles. Planul a fost aprobat de Comisia Europeana in decembrie 2012.

Planul national de investitii cuprinde investitii pentru modernizarea sectorului energetic. Planul national de investitii are o valoare mai mare sau cel putin egala cu contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera alocate tranzitoriu cu titlu gratuit”, se mai arata in textul Hotararii de Guvern.

Investitiile finantate nerambursabil trebuie puse in functiune pana cel mai tarziu in semestrul I al anului 2020 si primesc primesc finantare nerambursabila in proportie de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, in baza unor contracte de finantare.

In total, in sapte ani, 39 de centrale din Romania vor primi gratuit 71,4 milioane de certificate de emisii.

Cele mai multe certificate gratuite de emisii cu efect de sera le va primi Complexul Energetic Oltenia, care detine cele mai mari trei termocentrale din Romania, Turceni, Rovinari si Craiova, respectiv peste 23 de milioane de certificate.

spot_img

Ultimele știri