Sapte tari din estul Uniunii Europene, conduse de Ungaria, cer o revizuire a eforturilor blocului de a reduce dioxidul de carbon si sa se tina cont de reducerile istorice ale acestor tari, realizate inainte de intrarea lor in UE, informeaza Reuters.
Uniunea Europeana a stabilit tinte ambitioase de reducere a emisiilor de CO2, cu o cincime pana in 2020 comparativ cu nivelurile inregistrate in 1990.
Aceasta tinta comuna a fost impartita fiecarei tari conform cu emisiile fiecareia si cu puterea economica, luand ca an de baza 2005, primul an in care UE a verificat datele tuturor statelor membre.
Totusi, emisiile de CO2 au scazut semnificativ in Europa de Est intre 1990 si 2005 datorita slabirii economiei dupa caderea comunismului, iar cele sapte tari cer ca aceste reduceri sa fie luate in considerare.
„Pana in 2005 o parte semnificativa din tinta de 20%, adica 7,9%, a fost deja realizata”, se arata intr-un draft al Ungariei, inaintea intalnirii ministrilor, care va avea loc saptamana viitoare la Luxembourg.
„In opinia Bulgariei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Romaniei si Slovaciei, aceste eforturi de reducere ar trebui recunoscute si recompensate”, se adauga in propunere.
O sursa guvernamentala din una dintre cele sapte tari a emfazat faptul ca negocierile sunt inca in curs cu celelalte state membre, scopul fiind acela de a se ajunge la un consens inainte de Conferinta pe Teme Climatice de la Copenhaga din 2009.