Șapte state au semnat un pact pentru protejarea resurselor din Amazon

Preşedinţi şi reprezentanţi ai şapte state sud-americane au semnat „Pactul din Leticia pentru Amazonia”, în vederea coordonării eforturilor de protejare a resurselor naturale din regiunea cu cea mai mare biodiversitate din lume.

Documentul a fost semnat de lideri sau miniştri din Columbia, Peru, Ecuador, Bolivia, Brazilia, Surinam şi Guayana.

„Am semnat aici un pact prin intermediul caruia vom coordona si vom lucra impreuna pentru obiective comune. Ne motiveaza sa protejam Amazonia pentru a efectua lucrari de preventie si gestionare atunci cand apar riscuri precum incendiile de padure”, a declarat presedintele columbian, Ivan Duque,

Țările vor crea o rețea pentru dezastre naturale, astfel încât să poată coopera mai bine în cazul unor evenimente precum incendii pe scară largă.

Grupul va lucra, de asemenea, la inițiative de reîmpădurire, va spori eforturile pentru a monitoriza activitatea de defrișare prin satelit, va dezvolta inițiative de educație și va crește rolul comunităților indigene în dezvoltarea durabilă.

De asemenea, țările au convenit să împărtășească informații despre activități precum exploatarea ilegală care afectează conservarea.

Grupul va „colabora pentru consolidarea programelor și mecanismelor financiare, va reitera angajamentele asumate de țări în aceste scenarii, va mobiliza resurse publice și private, inclusiv băncile multilaterale, după caz, pentru punerea în aplicare a acestui pact.”

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro a declarat în observațiile sale în timpul ședinței că pactul a fost o afirmare a suveranității fiecărei țări.

Acordul a fost semnat la un summit care a avut loc in cel mai sudic oras columbian, Leticia, capitala departamentului Amazonas si unul dintre porturile principale de pe fluviul Amazon.

Ceremonia de semnare a pactului a avut loc în aer liber, în faţa unui sat tradiţional.

Incendiile pădurilor din Amazonul brazilian au crescut cu 83% în acest an, conform datelor guvernamentale.

Aproximativ 60% din pădure este localizată în Brazilia. Amazonul găzduiește, de asemenea, aproximativ 1 milion de oameni care sunt membri ai 500 de grupuri indigene.

Bolsonaro a acuzat inițial organizațiile neguvernamentale de incendiu, fără a furniza dovezi, în timp ce ecologiștii au avertizat că planurile sale pentru mai multe agricultură și minerit din regiune vor accelera defrișarea.

spot_img

Ultimele știri